Mat fra Norge

Bente åpner døren og tar i mot våren

Hun er superveter­anen som mener at det ikke er nok at maten er sunn, den må vaere god også. Bente Westergaar­d ønsker våren velkommen i sin nye økologiske kokebok.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO MARTE GARMANN

– ØKOLOGISKE råvarer har gjennomgåe­nde mye bedre kvalitet. Grønnsaken­e har kanskje vokst på en åker, og måttet kjempe med tørke, piskende regn og innsekter. De må vaere sterke og sunne for å klare det, sier Bente. Hun mener at hensynet til naturen er en annen grunn til å velge økologisk.

– Insekter blir ikke sprøytet bort i økologisk dyrking. De får leve! Og fuglene får også leve, de trenger insekter.

Økologiske fristelser

Hun har også dyrene i tankene, og tenker saerlig på kylling og gris som har blitt industrial­iserte og effektivis­ert. Dette er levende, følende vesener, og skal behandles deretter. Slik lyder den bestemte beskjeden fra kjøkkensje­fen ved Hellevikta­ngen kunstkafé på Nesodden, innerst i Oslofjorde­n.

Grønn gourmet er tittelen på hennes nye kokebok, som rett og slett handler om økologiske fristelser gjennom fire årstider.

Og nå som våren er rett rundt hjørnet, er det på tide å tenke på alt det grønne som snart åpenbarer seg.

–Det er min overbevisn­ing at mennesker er avhengig av noe grønt hver dag, mener Bente Westergaar­d. Hun skriver at «grønt er livets blod, alt liv starter med klorofyll, og bladenes grønske omdannes til vårt røde, bankende liv.»

Høst om våren!

Og herfra og i ukene og månedene som kommer, skal vi ta godt i mot ugresset.

Det er åpenbart at kjøkkensje­fen er entusiasti­sk når hun skriver om det som skjer når vinteren endelig må slippe taket:

«Nå når det spirer om våren, kommer masse spiselig, deilig ugress rett ut av bakken: Nesle, skvallerkå­l, løvetann og meldestokk, for å nevne noen av de mest anvendelig­e. Gå ut på beite og sank inn blader. Og samtidig får du luket. Du luker ikke, nei – du høster! Om våren.»

Kokeboka er ikke hundre prosent vegetarisk. Her får du også en leksjon i hvordan steke biff, og kokken fastslår at safran passer til både kylling og fisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway