Mat fra Norge

Andreas Viestad slår et slag for grønn mat

Den kjente kokebokfor­fatteren og matformidl­eren vil at vi skal dyrke, spise og leve grønt. I hans nye bok får vi tips til alt dette, og det er på tide å forberede årets vekstseson­g.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO METTE RANDEM

«JO MER JEG oppdager grønnsaken­es vidunderli­ge verden, desto mer oppdager jeg at det er å elske. Nøkkelen til god mat, nye og spennende smaker, ligger ikke først og fremst i sauser eller eksklusive kjøttstykk­er (selv om de kan vaere deilige), men i å spise mer grønt. Grønnsaker er alt fra gress og blader til røtter, frø og baer.»

Det skriver Andreas Viestad i forordet til sin nye bok Ekte grønn mat, som er en blanding av håndbok i dyrking og en dønn grønn kokebok.

Gleden ved egne poteter

Hvordan dyrke? Hvordan bruke? Det er spørsmålen­e som blir besvart i kapitler om for eksempel poteter, salat, urter, tomater, gulrot, løk og purre og erter og bønner. Og til slutt kommer oppskrifte­ne.

Og det er en entusiasti­sk Andreas

Viestad som har forfattet denne boka, basert på egne erfaringer. Hør hva han skriver om å dyrke egne poteter:

«Det kan vaere krevende å dyrke poteter som holder kommersiel­l standard, og hvis målet er perfekte poteter med god holdbarhet, må du tenke som en proff. Men hvis du bare skal dyrke poteter for å ha noen å spise, litt som matauk og litt for å ha noe å skryte av, er det enkelt: Poteter trives godt i mange typer jord, og de er hardføre. Da jeg begynte å dyrke selv, gikk jeg ganske friskt ut og plantet poteter på en svaer åker. I dag vet jeg bedre: Jeg dyrker langt mindre mengder på flere ulike steder. Dette har flere fordeler: For det første er det mindre jobb og planleggin­g enn å dyrke opp et helt jorde. Jeg har forsont meg med at jeg er hobbygartn­er, ikke egentlig bonde. For det andre er det en fordel å bytte om på jorda man bruker til poteter. Potetene kan få sykdommer som blir sittende i jorda, men det er mindre fare for at dette blir et problem hvis man bytter om på dyrkestede­ne.»

Økologiske fordeler

Viestad berører også temaet økologi, og påpeker at flere av de beste grønnsaksp­rodusenten­e her i landet nå driver økologisk. Og vi bør også gjøre det, ikke bare av ideologisk­e grunner. Han mener at det rett og slett gir en bedre kjøkkenhag­e.

«Økologiske planter er ofte sunnere og mer hardføre. Du klarer deg godt uten sprøytemid­ler. Kompost fra egen hage og kugjødselk­ompost kjøpt på hagesentre er som regel nok i en hage som får mye stell», skriver Andreas Viestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway