Mat fra Norge

Merete gir oss svaret på gåten om ost og vin

«Har man vin i kjelleren og ost i kjøleskape­t, så er alt fint.» Men Merete Bø har gått litt lenger enn det hun skriver i forordet til sin nye bok. Hun har reist verden rundt og testet magiske smakskombi­nasjoner.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO SUNE ERIKSEN

I TUR OG ORDEN tar Dagens Naeringsli­vs vinjournal­ist oss med til naere og fjerne strøk, for å finne ut hva slags drikke som passer best til en appenzelle­r fra Sveits, langres fra Frankrike eller pultost fra Norge.

Ja, for selvsagt er flere norske oster med i en slik bok. Vi har begynt å markere oss som en nasjon som produserer oster i verdenskla­sse.

Perfekt til Munkeby

– Man skal ikke langt tilbake, kanskje bare et par tiår, før man tenkte på norsk ost som utelukkend­e Jarlsberg, Norvegia og Gudbrandsd­alsost, skriver Merete. Munkeby var en av de første nye ostene hun merket seg ved. Den kremete og fyldige rødkittost­en med en lett syrlig avslutning, er av mange rangert som Norges beste ost. Og eksperten mener at den er lett å kombinere med vin:

– En hvitvin laget av druen pinot blanc fra Burgund er perfekt, det samme er en chardonnay fra regionen, eller en utgave fra Jura laget av samme drue. Saerlig eikelagred­e utgaver passer godt, da de har noe av det samme smaksbilde­t, skriver hun.

Norge møter Portugal

Også Kraftkar, vår første verdensmes­ter, får sin dom og anbefalt drikkefølg­e.

– Osten har en kremet, litt kornete konsistens og en kraftig smak med et tydelig saltpreg. Og det er saltet og den kraftige smaken man tenger å ta hensyn til når man velger en vin til. Tradisjone­lt sett er det beste valget en dessertvin eller en søt hetvin. Og til Kraftkar er en fyldig vintage portvin så absolutt det beste. Gjerne en fersk også, da osten er så kraftig at den ikke trenger at portvinen har fått 50 år på baken, skriver Merete Bø.

Hun avlegger også Hitra grotteost et lite besøk, og mener at et perfekt følge til osten fra Helgebosta­døya er en chardonnay fra Jura. «De er begge fyldige og smaksrike, men syren i vinen frisker opp den litt fete osten, slik at smaksbilde­t harmonerer», kan vi lese i Ost og vin.

Boka inneholder også en guide til hvordan og hvor du kan kjøpe kvalitetso­ster her i landet, og det anbefales å kjøpe ost også på nettet. Flere ostebutikk­er sender gjerne sine varer til kunder over hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway