Mat fra Norge

Dødelig kjøtt og skadelig krydder

«Mange mennesker ligner et vrak, mens andre er blitt til en forbannels­e for menneskehe­ten.»

- TEKST PER A. BORGLUND

SANNHETENS vekters forlag hadde adresse Jernbanega­ten 6 i Halden, og «Enkelthet og måtehold!» var slagordet for boka Vår naturlige ernaering som ble gitt ut i 1939. Utgiverne startet forordet med å slå fast at «Sundheten er den største skatt som et menneske kan eie her på jorden», og i følge datidens statistikk så døde de fleste mennesker på grunn av sykdom. Så her ble leserne ønsket lykke til med «Må Guds saerskilte velsignels­e følge alle som leser denne bok og som er villige til å benytte dens råd, idet de forsøker å få del av dem legemlige som den åndelige lykke.»

To måltider er nok

Kjernen i bokas budskap er at appetitten ikke må få herredømme over ånden: «Mange har falt på alkoholen, atter andre har pådratt sig sykdommer ved tobakken.»

Og når det gjelder mat, er det tre svaert viktige ting som gjelder.

1. Regelmessi­ge måltider er av den største betydning.

2. I den tiden maven skal arbeide, det 3. vil si mellem måltidene, burde ikke den minste føde passere våre leber. Vi spiser i alminnelig­het altfor meget. Det er i det hele tatt ikke nødvendig at mennesker spiser både fem og seks ganger i løpet av dagen. Det riktige er å spise tre ganger. Dette vil vise sig også å vaere til stor nytte for dem som arbeider tung. For slike som har åndelig arbeide vilde det vaere bedre å spise bare to ganger pr. dag. Men hvis man kjenner at man må ha et tredje måltid, burde dette vaere meget lett.

Pass deg for krydder!

De gode rådene satt i grunnen veldig løst. Det ble advart mot flytende naering, vann inkludert, fordi «jo tørrere maten er, jo bedre. Det man trenger av vaesker, fåes rikelig fra de faste naeringsst­offer som alle inneholder nok av vann, saerlig frukt og grønnsaker.»

Og det er spesielt skadelig å drikke til måltidene: «Man skulde absolutt la vaere å spe den faste maten ved å drikke til den, for da forringes den bare. Den som har for vane å tygge maten godt, vil ikke føle nogen trang til å drikke.»

Og spis for all del ikke for kald eller varm mat: «Hvis maten er for kold, må maven først oppvarme den. Men er maten for varm, blir slimhinnen angrepet.»

Krydder må du også passe deg for! De irriterer hele organismen og forderver blodet: «Følgende har en skadelig virkning på vår organisme og burde aldri forekomme i kosten vår: eddik, pepper, sennep, paprika m.m. Bønnekraft, te, alkohol og tobakk har en lignende skadelig virkning. Det ble advart om at all slags kjøtt, også fisk, egg og ost hadde et stort overskudd av syrer.

Sjokolade er også fy

«Troen på at kjøtt gir sundhet og styrke, hviler på en stor villfarels­e. Erfaringen har for lenge siden endret opfatninge­n om at kjøtt er uundvaerli­g. De livgivende stoffer så som vitaminer og mineraler som den vegetabils­ke kosten inneholder, finnes ikke i kjøttet», het det. Ja, kjøtt var faktisk dødelig:

«I visse deler av Østerland fikk de verste forbrytere utelukkend­e kjøttmat og litt vin, som begge deler var av beste sort, og kjøttet dertil i stor mengde. I de første dagene var de meget stimulert, og forbrytern­e følte sig vel. Men så kom tilbakesla­get som det er tilfelle ved fortaering av store mengder nydelsesmi­dler; kreftene avtok mer og mer, og efter 3 à 4 uker døde endog de kraftigste individer.»

Feil ernaering førte også til at det seksuelle problem ble forsterket; «degenerasj­onen på det sedelige område og den katastrofa­le ruin av menneskesl­ekten krever hele vår oppmerksom­het», og ikke vaer i tvil om hva som er årsaken:

«Et misbruk som også virker skadelig på det seksuelle område, er at man spiser altfor meget på en gang og altfor sent om aftenen før man legger sig. Blodet blir ophisset og usundt, og menneskene blir ved lidenskape­ne dratt ned fra den høie stilling som de burde innta da de er skapt av Gud og har fått fornuft av ham, og stiller sig selv under dyret.»

Det står svart på hvitt at det er umulig å leve rent, det vil si kysk, når man tilfører legemet og organene giftstoffe­r som påvirker det sedelige liv: «Egg, kjøtt, alt slags dyrefett, kaffe, te, sjokolade, for meget salt, alkoholhol­dige drikker, tobakk m.m.»

 ?? ?? DEN GANG DA:
W. Maas er oppført som forfatter av
utgitt i Halden i 1939. Her kunne man lese at persille var «meget nervestyrk­ende» og at ingrediens­ene til urtete kunne man «selv plukke mange sorter av i Guds urtegård.»
DEN GANG DA: W. Maas er oppført som forfatter av utgitt i Halden i 1939. Her kunne man lese at persille var «meget nervestyrk­ende» og at ingrediens­ene til urtete kunne man «selv plukke mange sorter av i Guds urtegård.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway