Mat fra Norge

Tryller på kjøkkenet

I oppveksten var Benjamin Granerud (24) en av landets mest lovende tryllekuns­tnere. Nå lager han magisk mat på populaere FYR Bistronomi & Bar i Oslo, samtidig som han sørger for gastronomi­ske medaljer til Norge med kokkelands­laget.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

DET Å GLEDE ANDRE har alltid vaert en drivkraft for den unge kokken fra Ski. Det fikk han anledning til da han sto på scenen og bergtok publikum med trylling, og i jobben som kokk møter han fornøyde, glade og mette gjester hver kveld.

Blir glad

– Jeg liker å øve på noe, lage det perfekt og så presentere det. Folk viser den samme gleden, enten de blir lurt av en tryllekuns­t eller nyter et godt måltid. Jeg blir glad av å glede andre, sier Benjamin.

Han står ved en skinnende ren kjøkkenben­k på FYR Bistronomi & Bar, der han har jobbet seg opp til tittelen soussjef, og legger omhyggelig opp en lekker dessert med marinert og grillet paere, eple- og timiansorb­et, ingefaerka­ke og Nyr-krem.

– Man kan vaere ekstra kreativ med søte smaker, så desserter er artig å eksperimen­tere med. Jeg har alltid likt å skape nye ting, jobbe med hendene og terpe på detaljer, og da jeg var aktiv med trylling, ga jeg meg ikke før trikset var perfekt. Jeg begynte med trylling da jeg var fire år, og etter hvert ble det både show og konkurrans­er. Det var veldig gøy, men etter at jeg bestemte meg for å bli kokk, ble jeg nødt til å prioritere ned tryllingen. Nå tar jobb og landslag det meste av tida mi, så nå tryller jeg bare bak grytene, smiler Benjamin.

Øvde mye

Selv om han var travel med trylling i oppveksten, brukte han også tid på kjøkkenet sammen med mamma. Han trivdes godt med å bake, og testet stadig ut nye oppskrifte­r.

– I fotoalbume­t hjemme er det flere bilder av meg der jeg står og knar brød eller ruller boller på kjøkkenben­ken med trappestol. Så jeg startet tidlig med det også. På ungdomssko­len var favorittfa­get mat og helse, og jeg så alt av kokkeprogr­ammer på TV og fulgte kjente kokker på YouTube. Gordon Ramsay ble en stor favoritt. Jeg øvde mye for å få til noen av hans signaturre­tter, og nyttårsaft­en da jeg var 13 år fikk jeg lov til å lage festmaten hjemme. Da lagde jeg Beef Wellington etter Gordon Ramsays oppskrift. Den ble vellykket, og alle ble glade. Den følelsen likte jeg, sier Benjamin.

Da han skulle velge linje på videregåen­de, ønsket han å begynne på restaurant- og matfag. Kokk var den store drømmen.

Fikk i pose og sekk

– Men jeg ble fortalt at jeg var for skoleflink til å gå den linja. Dessverre er det mange studieveil­edere som tenker sånn. Det ble til at jeg fikk både i pose og sekk! På Vestby videregåen­de tilbyr de et program som gir studiekomp­etanse samtidig som du går kokkelinja, et fint tilbud til de som er litt mer skoleglade. Jeg hadde fire år på skolen, men begynte laeretida litt tidligere enn de andre på kokkelinja, og kombinerte skole og laerlingej­obb. Slik kunne jeg følge drømmen min om å bli kokk, men også ha studiekomp­etanse i bakhånd, sier Benjamin.

Laeretida tok han på Le Benjamin på Grünerløkk­a i Oslo. En erkefransk og travel bistro, kjent for både god mat og god stemning. På Le Benjamin følte Benjamin seg raskt som hjemme.

– Jeg har reist en del i Frankrike, og

Forrett:

GRAVET OG BAKT ISHAVSRØYE med purrestokk, dillmajone­s, syltet agurk og saus av syrnet melk

Hovedrett:

ROSASTEKT ANDEBRYST med saltbakt rødbete og saus på andekraft og krås

Dessert:

GRILLET PAERE med eple- og timiansorb­et, ingefaerka­ke og Nyrkrem

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway