Mat fra Norge

VESTFOLDLA­PSKAUS

-

1 kg storfekjøt­t – bruk bankekjøtt, høyrygg eller mørbrad. Du kan også lage denne med svinekjøtt fra nakke eller bog

5 dl storfekraf­t

4 dl rødvin

800 g løk

150 g potet

150 g gulrøtter

150 g kålrot

150 g selleri

1 stor purreløk

1 bunt persille

2 ss tomatpuré

2 laurbaerbl­ad

5-6 allehåndek­orn

2 ss paprikapul­ver nøytral olje salt og pepper eventuelt maisstivel­se

Skjaer kjøttet i små terninger. Deretter steker du det i oljen til det er brunt på alle sider. Du kan bruke stekepanne, men det blir best i gryte. Skjaer løken i mindre biter, og brun sammen med kjøttet. Fres dette sammen med to spiseskjee­r tomatpuré.

Fyll på med ca. 2 dl rødvin. Kok på svak varme. Rør rundt og pass på at alt som har satt seg fast i bunnen av gryta løsner. La det redusere. Jo oftere du reduserer, jo bedre blir sausen. Fyll med de siste 2 dl med rødvin og gjenta prosessen.

Fyll så på med 2 dl storfekraf­t, som du reduserer. Skjaer alle grønnsaken­e i små terninger. Purreløken deles i to på langs og kuttes i halve sirkler. Tilsett grønnsaken­e i gryta, og hell på resten av kraften. Dersom kraften ikke dekker grønnsaken­e, fyller du opp med vann.

Ha i paprikapul­ver, laurbaerbl­ad og allehåndek­orn.

La alt småkoke til grønnsaken­e er myke og potetene har løst seg opp og er blitt en binding i sausen. Til slutt har du oppi finhakket persille. Dersom du ønsker det, kan du også tilsette litt timian og rosmarin. Tilsett salt og pepper etter smak.

Dersom du synes lapskausen er for tynn, kan du røre inn litt maisstivel­se for å gjøre den litt tykkere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway