Mat fra Norge

SMAKFULL OG SUNN KRAFT

-

Kraft er grunnlaget for gode sauser, supper og gryter. På Smaksgaard­en koker vi kraftbein fra våre egne storfe sammen med grønnsaker. Bein med marg er best. Den er rik på naeringsst­offer og gir god smak.

Mørk kraft

1 kg kraftbein av storfe – gir 2–3 l ferdig kraft 2 løk

2 gulrøtter

1 selleri vann

2–4 dl rødvin

2 ss tomatpuré

1 kvist timian

1 kvist rosmarin purreløk nøytral olje

1 laurbaerbl­ad

5 allehåndek­orn salt og pepper

Skyll beina i kaldt vann. Kraft skal aldri koke, men trekke i lang tid.

Brun beina på alle sider i nøytral olje på lav varme i en gryte eller stekepanne. Det beste er å bruke en jerngryte. Bruk god tid, gjerne en time. Du kan også brune beina i en langpanne i stekeovnen.

Fres inn tomatpuré. Del opp gulrot, selleri i biter på 1 x 1 cm og legg i gryta. Hell på rødvin og reduser. Rødvin kan erstattes med vann. Jo oftere du reduserer, jo bedre blir kraften. Vi på Smakgården reduserer 5–6 ganger.

Hell på litt mer rødvin. Del purreløken i biter og legg i gryta. Fyll på med vann så det dekker alt. Legg i laurbaerbl­ad, allehåndek­orn, salt og pepper. Etter en tid tar du bort skummet som legger seg på toppen.

La alt trekke i flere timer på svak varme.

10–15 minutter før kraften er ferdig, tilsetter du fersk timian og rosmarin. Sil kraften. Deretter avkjøler du. På toppen vil det legge seg fett. Dette kan du ta bort, eller eventuelt bruke til steking. Vi beholder det og lar det bli en del av kraften.

Tips:

Når du først koker kraft, kok så mye at du har en stund.

Du bør fryse ned det du ikke skal bruke i løpet av 3-4 dager. Frys i isbitforme­r, så blir det lettere å ta ut kun det du trenger. Vil du heller ha en lys kraft, dropper du rødvinen.

 ?? ?? DET LILLE EKSTRA: Hemmelighe­ten, som egentlig ikke er noen hemmelighe­t, er at alle gryter og lapskauser blir bedre om du bruker skikkelig kraft.
DET LILLE EKSTRA: Hemmelighe­ten, som egentlig ikke er noen hemmelighe­t, er at alle gryter og lapskauser blir bedre om du bruker skikkelig kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway