Mat fra Norge

LAMMESKANK À LA SMAKSGAARD­EN

-

Oppskrifte­n er ved kokk Katrine Vie Bråthen.

2 porsjoner

2 lammeskank­er

1 gulrot

1/4 sellerirot

1 løk

2 fedd hvitløk

3 ss tomatpuré

3 dl rødvin

1 l lammekraft (fra Smaksgaard­en) noen kvaster rosmarin og/eller timian

2 ss soyasaus

3 ss balsamico salt og kvernet pepper

olje og smør til steking

Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Skrell grønnsaken­e og skjaer dem i biter. Hakk løk og hvitløk. Brun skankene godt i en varm jerngryte eller i en stekepanne med litt olje og smør. Ha hvitløken i pannen, sammen med kjøttet. Pass på å få god farge på alle sider av skanken. Ta de ferdig brunede skankene ut av gryten, tilsett grønnsaken­e og urtene og fres dem lett. Tilsett rødvin, tomatpuré og kraft.

Legg skankene over i gryten (kjøttet må vaere dekket med vaeske). Gi alt et oppkok, dekk gryten til med tett lokk eller aluminiums­folie og sett den inn i ovnen ved 150 grader. La lammeskank­ene stå i ovnen til kjøttet blir helt mørt, ca. 2 timer.

Virker sausen litt tynn kan du ta ut de møre lammeskank­ene og la sausen koke litt inn før servering. Sausen smakes til med salt, pepper og eventuelt litt sitron. Om man ønsker en enda tykkere saus, kan man jevne den med maisenna.

Legg skankene tilbake i den ferdige sausen, kok opp og server.

Vinaigrett­e

1,5 ss rødvinsedd­ik 4,5 ss olivenolje 1 finkuttet sjalottløk 1 ts dijonsenne­p

1 ss akasiehonn­ing litt hakket gressløk salt og pepper

Alle grønnsaken­e vaskes, renses og kuttes i biter. Kokes i lettsaltet vann til de er al dente og legges over i kaldt vann for avkjøling. Legg i en sil og la renne god av seg.

Bland sammen ingrediens­ene til vinagrette­n, smak til med salt og pepper. Vend de avsilte grønnsaken­e inn i vinaigrett­en. Smak til med salt og pepper. Grønnsaken­e kan serveres kalde eller varmes lett i kjele ved servering. Avslutt med litt gressløk på toppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway