Mat fra Norge

Norsk Grønt Fe?

-

DAVAERENDE LANDBRUKS og matministe­r Sandra Borch (Sp) smilte bredt til kamera da hun en vakker maidag i år fikk fôre 34 store okser i et fjøs på Maere Landbrukss­kole i Steinkjer. Det var ikke bare vanlig pressevenn­lighet bak smilet, både storfeet og fôret var nemlig spesielt utvalgt. Borchs skje med grått pulver var starten på det første norske prosjektet som skal undersøke om det er mulig å fôre frem kjøtt med betydelig lavere klimaavtry­kk.

LANDBRUK ER DEN største kilden til utslipp av den svaert potente klimagasse­n metan. Og mesteparte­n av den kommer fra husdyrenes fordøyelse – saerlig drøvtygger­ne ku og sau.

I flere land har man derfor med gode resultater forsøkt å tilsette såkalte metanhemme­re i kraftfôret til kjøttfe. Når kyrne som får denne syntetiske fôrtilsetn­ingen raper, kommer det mindre metan ut. Et forsøk i Irland ga en reduksjon i utslipp på rundt 30 prosent.

I HELE SOMMER er utslippene fra oksene i Steinkjer blitt målt, og nå ligger resultaten­e til analyse på Norges miljøog biovitensk­apelige universite­t (NMBU) i Ås i Akershus. De første dyrene er slaktet, og noe av kjøttet havnet på Arne Brimis kjøkkenben­k for en smakstest. Hvordan den testen gikk, kan du lese om i denne utgaven av Mat fra Norge.

LANDBRUKSO­RGANISASJO­NENE har forpliktet seg overfor staten til å redusere utslippene med 5 millioner tonn innen 2030. – Med metanhemme­re har vi mulighet til å gjøre et kvantespra­ng, sa Harald

Volden, professor ved NMBU, til Stavanger Aftenblad tidligere i høst.

MAT FRA NORGE heier på denne forskninge­n. Bare 3 prosent av landet er i dag dyrket mark, mens hele 45 prosent er egnet for beite. Å oppretthol­de beiteareal­er bidrar til å bevare det unike norske kulturland­skapet og det biologiske mangfoldet knyttet til disse områdene.

I TILLEGG TIL å vaere en viktig kilde til protein i kostholdet, forvandler drøvtygger­e ressurser vi ikke kan spise, til naeringsri­k mat. Norge er bare 40 prosent selvberget. Matjorden vår blir nedbygd år for år. Skal vi ha et baerekraft­ig matsystem, er vi avhengig av beitedyren­e.

PS. Samme helg som dette nummeret gikk i trykken, kom den svimlende nyheten om at Gangstad gårdsyster­is blåmuggost Nidelven blå er kåret til verdens beste ost under OsteVM i Trondheim. Vi stiller oss i rekken av glade gratulante­r! kari.einertsen@aftenposte­n.no

Redaktør

 ?? ??
 ?? ?? HÅP I EN SKJE: Tidligere landbrukso­g matministe­r Sandra Borch lanserte i mai prosjektet som skal redusere landbruket­s største klimautfor­dring: Utslipp av metan fra storfe.
HÅP I EN SKJE: Tidligere landbrukso­g matministe­r Sandra Borch lanserte i mai prosjektet som skal redusere landbruket­s største klimautfor­dring: Utslipp av metan fra storfe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway