Mat fra Norge

– Jeg liker ikke å si ordet dame-akevitt

-

Elisabeth Gjestland, president i Norske Akevitters Venner:

– DET ER FREMDELES flest menn som er medlemmer, men mange kvinner kommer på arrangemen­tene våre, forteller Elisabeth Gjestland.

Hun startet sin karriere på besøkssent­eret i Arcus for ti år siden med å snakke om akevitt- og spritprodu­ksjon. I Norske Akevitters Venner har hun vaert siden 2016.

– Jeg likte ikke akevitt i det hele tatt, men gjennom jobben hadde jeg laert mye om det. Nå liker jeg det veldig godt, og tenker ofte på om jeg kan drikke akevitt til en rett, i stedet for vin som ofte er det mest naturlige valget.

– Er det en myte at kvinner ikke liker akevitt?

– Jeg tror det. Jeg pleier å si at du neppe liker kaffe første gang du smaker det, heller. Hvis du tror du ikke liker det, har du bare ikke smakt den riktige. Det skal godt gjøres å ikke like én av de 200 norske akevittene som er å få kjøpt, mener Gjestland.

– Finnes det noe som heter en damevennli­g akevitt?

– Jeg liker ikke å si ordet dameakevit­t. Smaken er forskjelli­g, uavhengig av om du er mann eller kvinne.

Når Gjestland skal presentere akevitter for venner som tror de ikke liker akevitt, er det Løiten Tur Aquavit og Gammel Opland Edel Madeira hun har hatt størst suksess med.

– Sistnevnte er etter min smak verdens beste akevitt. Den er litt annerledes, sier Gjestland.

Det skjer mye morsomt på akevittfro­nten. Akevitt med smørsmak, ripssmak og smak av kaffe.

– Det er en artig tid å drive en akevittfor­ening, sier presidente­n med en latter. Noe av det hun er opptatt av, er å utvide akevittens bruksområd­e, både i tid og rom.

- Akevitt hører ikke bare til mellom september og desember. Den passer til fisk, skalldyr og grillmat.

Når Gjestland blir bedt om å velge tre akevitter som viser det store utvalget, går hun for én blank, én brun og en som er vellagret eller ettermodne­t på spennende fat.

– Så får man et stort spenn og kan prøve akevittene til tre forskjelli­ge matsituasj­oner: Aperitiff eller en forrett, gjerne med fisk, hovedrett og dessert. Jeg ville ha valgt Arvesølvet helt klar, Meir classic og Opland Edel Madeira.

– Hvordan drikker man akevitt. Kald eller romtempere­rt?

– Jeg synes folk skal drikke den som de selv vil. Men smaken fra fatene vil gå tapt hvis den serveres for kald. Du ville jo aldri ha lagt konjakken i fryseren, ville du vel?

– Når det er sagt, er det ikke noe i veien med å servere en blank akevitt ved cirka 15 grader til reker, fortsetter hun. – Jeg tror det er uklokt å ha for mange regler.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway