Mat fra Norge

BIFF MED KARAMELLIS­ERT LØK, stekte tomater og stekesjy

-

«Stek kjøttet pent og rolig og la det hvile like lenge som du steker»

ca. 700 g indrefilet av storfe, delt i 4 fine biffer smør til steking salt plommetoma­ter eller andre små tomater

2–3 løk

Fjern eventuelle hinner og sener på indrefilet­en, og del den opp i passe store biffer. Beregn rundt 150-200 gram per person. Husk å ta vare på avskjaeret, det kan du for eksempel bruke til kraft. La kjøttet ligge i romtempera­tur minst 30 minutter før steking. Ha et par spiseskjee­r smør i en god stekepanne. Jeg foretrekke­r å bruke en jernpanne, den holder temperatur­en best. Når smøret er nøttebrunt, legger du oppi biffene. Stek to eller fire biffer om gangen. Legger du oppi for mange biffer, blir kjøttet mer kokt enn stekt.

Her har jeg ikke saltet kjøttet før steking, fordi jeg først vil smake på kjøttet uten salt, og deretter med salt og stekesjy.

Men vanligvis krydrer jeg kjøttet med salt og eventuelt litt pepper rett før det legges i pannen.

Stek biffene rolig til du har en brun og fin stekeskorp­e, rundt tre minutter. Snu og stek videre i to, maks tre minutter til. Når kjøttet begynner å svulme opp, lar du det hvile litt, gjerne fem minutter, da sprer saften seg.

Legg biffene tilbake i pannen, bruk nå litt lavere varme, og stek litt kjøttet svulmer, snu, og stek på nytt til kjøttet svulmer. Kjøttet skal ikke bli hardt, men vaere akkurat passe spenstig. Du kan også steke ferdig i stekeovn. Sett stekeovnen på

225 grader og stek i til kjøttet begynner å svulme opp, seks til åtte minutter.

Når biffene er ferdig stekt, skal de ligge og hvile før servering. En fin regel er å la kjøttet hvile like lenge som du steker.

Du kan også steke ferdig i god tid før du skal servere, og når gjestene kommer, varmer du opp biffene i stekeovn på

200 grader i fire minutter.

Det er mye godt tilbehør som passer til biff. Jeg er glad i karamellis­ert løk, noen stekte tomater og bare litt stekesjy som saus. Løken steker jeg i smør i minst 30 minutter på middels varme. Løken må ikke bli svidd, men lang steketid gir fin, karamellis­ert løk.

Tomatene steker jeg kjapt i samme panne som jeg har stekt biffene.

Kok til slutt ut pannen med litt vann eller vin, og du har en god og enkel stekesjy.

 ?? ?? ET TIPS: For å kjenne den gode kjøttsmake­n av høyrygg serverer Brimi den i små skiver med en klatt smør og et dryss maldonsalt. Kjempegodt!
ET TIPS: For å kjenne den gode kjøttsmake­n av høyrygg serverer Brimi den i små skiver med en klatt smør og et dryss maldonsalt. Kjempegodt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway