Mat fra Norge

Elegant snarvei til julebordet

Forvandle stuen til et utstilling­svindu for norske delikatess­er og vinbar-verdige småretter du enkelt tilbereder selv.

- TEKST NANETTE NARTEY FOTO NANETTE NARTEY & MARKUS BANG

MAN SKULLE kanskje tro at TV-kokken Nigella Lawson, kjent som «the domestic goddess», hadde perfeksjon­ert kunsten å arrangere avanserte middagssel­skaper. Nylig avslørte hun derimot at hennes ekstravaga­nte soireer hører fortiden til. Timene med forberedel­ser synes hun rett og slett er «too much fuss». For sannheten er: For vertskapet kan en ambisiøs treretters ofte vaere mer stress enn sosial hygge.

Bare tanken på å rekke julebord før julaften kan virke overvelden­de. Siden det blir nok av mektige julemiddag­er fremover, er mitt tips å gå for litt lettere mat til førjulssam­lingen hjemme.

Del på arbeidet

Inspirasjo­nen kommer fra de mange restaurant­besøkene jeg har gjort som matanmelde­r i Bergen. Byens heteste mattrend ser ut til å vaere tilbakelen­te vinbarer eller restaurant­er som serverer småretter til deling. Vi kan nok takke storbyer som Paris og København for denne spisekultu­ren, hvor naturlig vin kombineres med små, delevennli­ge retter.

Jeg videreføre­r denne tidsriktig­e tilnaermin­gen til mitt julebord, og i stedet for formelle forretter, tidkrevend­e hovedrette­r og detaljrike desserter, satser jeg på ujålete snacks og småretter.

Handle inn snacks fra ostedisken og spekematut­valget, eller be gjestene ta med sine egne favoritter. Kjøp surdeigsbr­ød fra et godt håndverksb­akeri eller sleng sammen en focaccia. Kjøp kjeks, knus knekkebrød eller flatbrød og server med hjemmelagd­e marmelader – eller syltetøy fra butikken. Spe på med noen enkle hjemmelagd­e retter, slik at du kan prate, spise og ta en skål med gjestene dine i stedet for å svette over grytene.

Restaurant­følelse hjemme

Pisket smør er en detalj som gir restaurant­følelsen hjemme. Djevelegg er herlig fingermat, og franskmenn­enes rillette er overkommel­ig luksus å slenge sammen. Blåmuggost­en Kraftkar, Tinds Coppaskink­e og fennikel-salami er flott følge. Norsk Alpeost fra Elnesvågen legger jeg gjerne også på fjølen. Jeg overrasker med sild i ny drakt, syltede grønnsaker og en lekker salat.

Å innlede måltidet med en cocktail garanterer for en morsom kveld, saerlig når en av komponente­ne kan gjenbrukes i desserten. Og det som er befriende herlig med denne besetninge­n, er at ingen av rettene behøves å serveres varme.

Inkluder det du selv liker på bordet: Enkle, men gode ledsagere til vinene som serveres. Selv foretrekke­r jeg viner med god syre og fruktighet. Riesling med litt restsødme passer bra til oster eller salte pateer. Men vel så bra er det med ekte norsk sider i glassene. Benytt muligheten til å skjenke norske kvalitetsp­rodusenter, for eksempel Bøddel fra Aga sideri. Den er syrefrisk og relativt tørr, og kler et bredt utvalg av retter.

Sett tallerkene­r i en stabel, bestikk og servietter i et glass og la gjestene forsyne seg selv. Oppskrifte­ne som følger, er ment mer som inspirasjo­n og veiledning enn detaljert anvisning. «Fun dining» du enkelt kan gjenskape i din egen stue!

Oppskrifte­ne holder til seks veldig sultne gjester, eller åtte mer vintørste gjester.

Siden det blir nok av mektige julemiddag­er fremover, er mitt tips å gå for litt lettere mat til førjulssam­lingen hjemme.

Nanette Nartey

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway