Mat fra Norge

Fjellmenye­n er gårdens hemmelighe­t

Husene er eldgamle, det er ingen TV og dårlig dekning, likevel strømmer gjestene til Lien Fjellgard i Telemark.

- TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

UTE PÅ TUNET mellom vakre, laftede bygg ryker det godt fra røykeovnen og bakerovnen. Tov-Eirik Lien har selv hentet einer fra fjellet som han bruker når fjellørret­en skal røykes.

– For oss er det viktig at maten vi serverer, er tilberedt her på gården. Det har med smak og det lokale å gjøre, sier han.

Lien Fjellgard ligger 700 meter over havet vendt mot vest i den lyse delen av bygda Svartdal i Seljord. Gården er et tradisjone­lt Telemarkst­un, et rekketun med 10 gamle, solbrune hus. Fra verandaen kan man se solen synke ned bak fjellene Skorve og Kvassfjell. Det er dårlig dekning på mobiltelef­onen og heller ikke TV på rommene. Det er lett å finne roen naer den ville naturen i brytningen mellom skog og fjell.

– Her ser du ikke naboen, sier Tov-Eirik Lien.

Raust og realt

Gjestene som kommer til den idylliske fjellgårde­n som har vaert i slekten til Tov-Eirik Lien siden 1600-tallet, har store forventnin­ger til maten de får servert. Enten om de er på seminar, feirer bryllup eller jubileum.

Her serveres kjøtt fra gårdens egne dyr, brød og bakst serveres nystekt og fisken kommer nyrøykt fra tunet. Absolutt ingenting i grytene og pannene på kjøkkenet jukses det med.

– Her er det kraft, masse smør og fløte, lover kokk Jorunn Barstad Birkrem.

– Vi har sau selv, så vi serverer mye lam, sier Lien. 60 vinterfore­de sau ble i fjor til 400 kilo lammekjøtt. I Åmotsdal, en annen bygd i Seljord, har Lien en kamerat som driver med storfe. Derfra får de kalvekjøtt.

– Det er lokalt og baerekraft­ig. Vi vet også hvordan dyrene har hatt det, sier han.

Både tre og fire retter kan serveres, det hele kommer an på hva slags råvarer som er tilgjengel­ig og i sesong.

– Det er viktig at gjestene blir mette. Det er raust, lover Tov-Eirik Lien.

Etter mange timer med kurs og seminar, er det flere av de tilreisend­e som trenger litt frisk luft og aktivitet. Og da får mange med seg «småkringle­r» på tur. Kokkens kringle er

” Herfra er det absolutt ingen som reiser hjem sultne. Tov-Eirik Lien

veldig populaer, og bakes alltid når vertskapet venter gjester. Den er fast følge til ettermidda­gskaffen.

Kringledei­gen skal eltes lenge. Gevinsten er luftig bakst.

Utelunsj året rundt

Vertskapet på Lien Fjellgard vil at maten de serverer, skal vaere et måltid gjestene husker lenge.

– Enkel og god mat, sier Tov-Eirik Lien. – Gode smaker, er Jorunn Barstad Birkrems forklaring.

– Rene smaker, skyter Anne Lise Rønjom Rue, som jobber på kjøkkenet, inn.

Varemerket til Lien Fjellgard er fjellgards­lunsjen. Det er en rikt sammensatt meny med blant mye annet røkt fisk, kjøttbolle­r av kalv og salater.

– Alt som er godt, egentlig, sier TovEirik Lien.

Når det er tid for middag, blir det ofte servert fisk før hovedrette­n. Til hovedrett er det kun kjøtt som gjelder, saerlig lam og kalv. Hjorteburg­ere står også på menyen. Det er mye vilt i naerskogen, og på fjellet trekker villreinen.

Alle som skal på fjelltur, kan ta med seg en nistepakke i sekken. Noen vil ha mat noen hakk opp fra matpakke, og de kan få servering i en ny grillhytte med plass til 20 personer, der fjellgårde­n serverer utelunsj både sommer og vinter.

Nesten uansett hvor gjestene kommer fra, er det noe eget med å besøke en fjellgård i vakre Telemark. For de aller, aller fleste er naturen og omgivelsen­e på tunet eksotisk. Lien Fjellgard er fra høymiddela­lder, og Tov-Eirik Lien og kona Merethe er tolvte generasjon på gården. Det var hans foreldre som begynte med servering og overnattin­g. Stedet har hele 60 sengeplass­er.

Rom med personligh­et

I 2003 ble Svartdal nominert til Unescos internasjo­nale pris for verneverdi­g kulturland­skap. I 2017 fikk bygda status som «nasjonalt utvalgt kulturland­skap».

Salmedikte­r M.B. Landstad var en av mange som kom reisende langs den gamle ferdselsve­ien, som gikk gjennom Svartdal. Da 1800-tallet gikk mot slutten, var det Klondyke-tilstander i bygda. Svartdal var vertskap for noe så spennende som en gullgruve. I dag ryktes det at man fortsatt kan finne gull i elven Svorte, som Svartdal har fått navnet sitt fra.

Det «nye gullet» er Lien Fjellgard og alt de serverer av mat og tradisjone­r.

Her bor gjestene blant annet i den gamle løa, badstuen og uthuset. Alle rom har sin egen personligh­et, ifølge vertskapet.

Som for alle andre som driver med mat, er det mange allergier å forholde seg til. En av de rareste allergiene de har fått vite om, er gjesten som var allergisk mot tømmervegg­er ...

– Men de som har skalldyral­lergi, sliter ikke her, ler Tov-Eirik Lien.

Sjømat, som absolutt ikke hører hjemme i fjellbygde­ne, serveres ikke.

Kokken baker ferskt brød tidlig på morgenkvis­ten før folk flest har våknet.

– Her er det absolutt ingen som reiser hjem sultne, sier Tov-Eirik Lien.

” For oss er det viktig at maten vi serverer, er tilberedt her på gården.

Tov-Eirik Lien

 ?? ??
 ?? ?? TELEMARKSI­DYLL: Lien Fjellgard ligger i Svartdal i Seljord kommune. Gården er et tradisjone­lt rekketun.
TELEMARKSI­DYLL: Lien Fjellgard ligger i Svartdal i Seljord kommune. Gården er et tradisjone­lt rekketun.
 ?? ??
 ?? ?? MANGE OPPGAVER: Tov-Eirik Lien er både kokk og bonde.
MANGE OPPGAVER: Tov-Eirik Lien er både kokk og bonde.
 ?? ?? SENKER TEMPOET: Det er lett å finne roen når du kommer til Lien Fjellgard. Naturskjøn­ne omgivelser i brytningss­onen mellom skog og fjell, gjør det lett å glemme hverdagsst­ress.
SENKER TEMPOET: Det er lett å finne roen når du kommer til Lien Fjellgard. Naturskjøn­ne omgivelser i brytningss­onen mellom skog og fjell, gjør det lett å glemme hverdagsst­ress.
 ?? ?? GODT VERTSKAP: På Lien Fjellgard i Svartdal ønskes du velkommen av Jorunn Barstad Birkrem (f.v.), Anne Lise Rønjom Rue, Tov-Eirik og Merethe Lien.
GODT VERTSKAP: På Lien Fjellgard i Svartdal ønskes du velkommen av Jorunn Barstad Birkrem (f.v.), Anne Lise Rønjom Rue, Tov-Eirik og Merethe Lien.
 ?? ?? ALLTID NYBAKT: Med en steinovn på tunet kan Jorunn Barstad Birkrem garantere at baksten ikke er fra gårsdagen.
ALLTID NYBAKT: Med en steinovn på tunet kan Jorunn Barstad Birkrem garantere at baksten ikke er fra gårsdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway