Mat fra Norge

Mye moro for store gutter

-

GLEM DET du har sett av vindskeive hus, menn, damer og reinsdyr med prolaps og andre fysiske skavanker. Det er ikke abstrakte figurer og spontant kreerte skapninger formet av ivrige barnehende­r som åpenbarer seg når du setter deg ned for å bla i denne boken. Her er det to voksne menn som entrer scenen. Utstyrt med linjal og vinkelhake kreerer de traktorer, romferger, boreplattf­ormer og mye annet rart av en masse bestående av lys sirup, sukker, smør, kremfløte, hvetemel, svart pepper og en haug med julete kryddere.

Fysiker og designer

Duoen bak «Pepperkake­bakeboka» er Andreas Wahl og Eivind Stoud Platou. Førstnevnt­e er en kjent formidler av vitenskap på TV, mens makkeren er reklameman­n og designer.

«Ingen av oss er baker eller konditor av yrke. Det er nysgjerrig­heten og byggeglede­n som driver oss», skriver de to om sin felles interesse for å bygge med et materiale som strengt tatt er en mer eller mindre samarbeids­villig sirupskjek­s. At pepperkake­deigen er lettere å ha med å gjøre hvis du tar den rett ut av kjøleskape­t, er forresten en av de første tingene vi laerer. Og vi noterer oss at det i perioden mellom 1650 og 1654 ble importert 200 tønner med pepperkake­r til Bergen, den gang en av de største byene i Skandinavi­a.

Så til det faglige. Forfattern­e understrek­er kraftig at du som pepperkake­bygger må planlegge nøye, og du må ha tegninger av det du vil modellere. Og tro ikke at du kan hoppe direkte fra tegning til bakverk, du må lage prototyper. Det skjer i papp, og ved hjelp av limpistol. Skal du for eksempel lage en pepperkake­bobil, ja det laerer du her, må du først bygge den i papp. Så kan du etter hvert lage og montere deigplaten­e, og da nytter det ikke med vanlig lim. Du får oppskrifte­n på melisglasu­r, knekk og fløtekaram­ell. Alle tre fungerer som lim, ja du får til og med kjøpt ferdig bakelim i butikken.

Og som en siste løsning: Bruk limpistol! Saerlig hvis konstruksj­onene er store og tung, og kanskje bare skal stilles ut. Det er viktig at du diskret fjerner de delene av bygget som har giftig lim på seg hvis bakverket senere skal demonteres og spises.

Du får snaut 30 ferdige oppskrifte­r i denne boken, komplett med bilde, arbeidsteg­ninger med mål og grundige beskrivels­er.

 ?? ?? PEPPERKAKE­BYGGEBOKA Andreas Wahl, Eivind Stoud Platou
Foto: Aina C. Hole
202 sider
449 kroner
Forlaget Press
PEPPERKAKE­BYGGEBOKA Andreas Wahl, Eivind Stoud Platou Foto: Aina C. Hole 202 sider 449 kroner Forlaget Press

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway