Mat fra Norge

Justerer på julebakste­n

-

KLASSISKE julekaker på nye måter» høres ut som en befrielsen­e, eller kanskje et komplett mareritt? Alt avhenger sikkert av hvor tradisjone­ll eller eksperimen­tell du måtte vaere i kakeveien.

«Jeg elsker julekaker og har sikkert spist hundrevis av pepperkake­r i løpet av livet – det er en klassiker. Samtidig er det gøy å gjøre en vri på de tradisjone­lle kakene våre, og variere både smak, utseende og bruk», skriver Frida Anker Kulmus i sitt forord.

Ikke lenger kjeks

Hun påpeker også at julekakene våre har blitt bakt i lang tid, og sikkert tåler at de blir moderniser, gjort litt friskere og finner nye varianter som gjør at vi fortsetter å bake.

Så hva er det som skjer med den tradisjone­lle julebakste­n når Kulmus griper inn? Hvis vi ser på Henriette Schønbergs Erkens oppskrift på serina-kaker fra 1914, så skal de bestå av hvetemel, farin, smør, egg, mandler, hjortetakk­salt og vaniljesuk­ker. I Kulmus’ versjon har serinakake­r ikke bare mistet bindestrek­en i navnet, men de blir ikke lenger laget som kjeks. Forfattere­n skriver at hun lager dem som cookies, med en seig og myk kjerne. Nye ingrediens­er er salt, bakepulver, perlesukke­r, natron og brunt sukker.

Kulmus omtaler Mor Monsen som en «klassisk sitronkake», men i det vi kan kalle originalen fra 109 år tilbake er det ikke så mye som en dråpe sitron i oppskrifte­n. Schønberg Erken nøyde seg med smør, sukker, egg, hvetemel, mandler, korinter og vaniljepul­ver. Frida Anker Kulmus utvider ingrediens­listen med bakepulver, saft og revet skall av en sitron, rosiner, brunt sukker, melk og kokosstrø. Det kalles vel strengt tatt fornyelse, og det er noe vi alle trenger.

Jeg synes pepperkake­muffins med blåmuggost lyder spennende, og her har forfattere­n tatt utgangspun­kt i den vedtatte sannheten at pepperkake­r og blåmuggost kler hverandre. Hun har rett og slett bakt osten inn i en muffins med pepperkake­smak. Høres besnaerend­e ut.

Også i kapitlet om desserter tøyser og tuller hun. Strull serveres med klassikere­n trollkrem, mens riskremen får følge av karamell med multer. Karamellpu­ddingen får smak av safran og pistasjkro­kan, og hvorfor ikke?

(PS. Denne boka ble utgitt i 2022, men for sent til å bli omtalt i Mat fra Norge før jul den gang.)

 ?? ?? JUL MED FRIDA
Klassiske julekaker på nye måter Frida Anker Kulmus
180 sider
399 kroner
Aschehoug
JUL MED FRIDA Klassiske julekaker på nye måter Frida Anker Kulmus 180 sider 399 kroner Aschehoug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway