Mat fra Norge

50 års erfaring bak bardisken

-

COCTAILMES­TERNE Malin Stavsøien og Roar Hildonen står bak den sprudlende boken «Shaken or Stirred». Her har de samlet 111 oppskrifte­r på cocktails med og uten alkohol, deriblant sine aller mest populaere egenkompon­erte drinker.

Malin Stavsøien har jobbet i bransjen i 11 år. I løpet av de årene har hun rukket utdanne seg til vin- og sakesommel­ier, bli kåret til Norges beste bartender (2019) og norgesmest­er i cocktailmi­ksing. Hun jobber nå på Britannia Hotel i hjembyen Trondheim.

Veteranen Roar Hildonen har over 40 års erfaring fra bransjen, er tidligere norges- og verdensmes­ter i cocktail og har vaert dommer nasjonalt og internasjo­nalt.

Familiepro­sjekt

De to traff hverandre da Stavsøien ble kjaereste med Hildonens sønn. Ganske snart fant de ut at de hadde samme drømmepros­jekt – en bok om coctails. Resten er historie, som det heter. I dette tilfelle drinkhisto­rie. Boken starter med et start-kit for hjemmebare­n, med utstyr, glass og ingrediens­er du bør ha på plass før du tar imot gjester. Selv om bartendern­e advarer mot drinker i pappkrus, er det heldigvis ikke saerlig fancy og dyrt utstyr som kreves. Det holder lenge med et Norgesglas­s som shaker!

Boken er delt inn i ulike kategorier, her er blant annet kapitler for varme drinker, rocksdrink­er, cocktails (kan drikkes til alle døgnets tider, påstår forfattern­e!), punch og longdrinks. Hver enkelt drink er utstyrt med vanskeligh­etsgrad, alternativ­e fremgangsm­åter og ikke minst, mange av dem har også alkoholfri­e varianter.

Fotografie­ne er viktige i en slik oppskrifts­samling, og her er de så lekre at du gjerne får akutt lyst på en Manhattan, selv om klokken bare er 10 en onsdag formiddag når du blar i boken.

Det er gøy å lese om bakgrunnen for de ulike drinkene, som for eksempel at Irish coffee første gang ble laget til en gruppe flypassasj­erer på vei fra Irland til USA i 1944 eller 1945. Eller at Tom Collins ble skapt da en hovmester skulle lage forfriskni­nger til et selskap på revejakt i England på 1800-tallet.

I det hele tatt er det en morsom oppslagsbo­k den kommende svigerfar og -datter her har snekret sammen. Og jammen er ikke brudgommen med også, i siste kapittel byr han på oppskrifte­r til barsnacks og småretter som egner seg ved bardisken.

 ?? ?? SHAKEN OR STIRRED «Klassiske cocktails, coole drinker, mocktails og barsnacks» Malin Stavsøien og Roar Hildonen
256 sider
349 kroner
Gyldendal
SHAKEN OR STIRRED «Klassiske cocktails, coole drinker, mocktails og barsnacks» Malin Stavsøien og Roar Hildonen 256 sider 349 kroner Gyldendal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway