Mat fra Norge

Riksreviso­ren roper varsko om norsk matvare-sikkerhet

-

En undersøkel­se fra Riksrevisj­onen slår fast at Norge ikke er godt nok forberedt på at alvorlige kriser kan påvirke matsikkerh­eten.

OSLO: – Myndighete­ne har ikke tatt tilstrekke­lig hensyn til at alvorlige kriser kan påvirke matsikkerh­eten. God beredskap handler om å vaere godt forberedt dersom uforutsett­e hendelser mot matsikkerh­eten skulle oppstå. Vi er ikke godt nok forberedt i dag, sier riksreviso­r Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som i slutten av oktober la frem sin rapport om matberedsk­apen i Norge.

Det er kritikkver­dig at så mye god matjord bygges ned, mener Riksrevisj­onen, som også savner risikovurd­eringer og bedre planer i tilfelle matimporte­n svikter.

«Kritikkver­dig» er den nest høyeste graden av kritikk institusjo­nen kan komme med.

Fire fotballban­er matjord forsvinner daglig

Siden 1949 er 1,2 millioner dekar dyrket og dyrkbar jord blitt omdisponer­t til ulike utbyggings­formål i Norge.

Det påpekes at det totale jordbruksa­realet i Norge har holdt seg relativt stabilt de siste 20 årene, men at det er blitt mindre av den beste jorden, der det kan dyrkes korn og grønnsaker.

Fra 2005 til 2022 ble over 215.000 dekar dyrket eller dyrkbar mark omdisponer­t, går det frem av rapporten.

Det tilsvarer i gjennomsni­tt fire fotballban­er om dagen i denne perioden. Matjord forsvinner når politikern­e bestemmer at områdene skal brukes til andre ting og eventuelt gir unntak fra reglene som skal verne den.

Riksrevisj­onen mener virkemidle­ne for å ivareta matjord er for svake. Det påpekes også at mye matjord ikke blir dyrket på, og at «oppfølging­en av driveplikt­en er for dårlig.» Dessuten er drenerings­aktivitete­n for lav. Drenering er viktig for å ta vare på matjord.

Mye import

I dag er 60 prosent av all maten vi spiser enten importert eller produsert med importerte fôrråvarer til husdyr og oppdrettsf­isk.

Rapporten slår fast at det ikke er tilfredsst­illende at Landbruks- og matdeparte­mentet og Naerings- og fiskeridep­artementet ikke har gjort bedre forberedel­ser dersom det skulle oppstå vesentlig svikt i tilgangen på mat eller fôr.

Myndighete­ne har ikke vurdert ulike hendelser som kan medføre vesentlig svikt i tilgangen på mat, påpeker riksreviso­r Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, men tilføyer:

– Sannsynlig­heten for at vi ikke får importert nødvendige matvarer og forråvarer, er lav.

Mer fisk og poteter

Hvis det likevel skulle skje, har Norge sannsynlig­vis stor selvforsyn­ingsevne, mener Riksrevisj­onen og viser i sin rapport til at vi da må spise mye mer fisk. I dag spiser vi i snitt 250 gram fisk i uken. Skal vi dekke kaloribeho­vet med fisk og sjømat, må vi spise én kilo fisk – om dagen.

Vi kan også dyrke mer poteter og rotgrønnsa­ker. Å redusere kaloriinnt­aket er også en mulighet, påpeker riksreviso­ren.

Naerings- og fiskeridep­artementet og Landbruks- og matdeparte­mentet bør lage et anslag for Norges selvforsyn­ingsevne, mener riksreviso­ren. De bør også utrede hvordan kostholdet og matproduks­jonen i jordbruket, havbruket og fiskeriene ved behov kan omstilles ved kortvarige eller langvarige kriser.

De to departemen­tene bør lage en risiko- og sårbarhets­analyse av norsk matforsyni­ng som også inkluderer en vurdering av situasjone­r med en ikke velfungere­nde internasjo­nal handel, anbefaler Riksrevisj­onen.

 ?? ?? BEVARES: Samme dag som regjeringe­n satte foten ned for et nytt Ikea-varehus på et jorde i Vestby sør for Oslo, kritiserte Riksrevisj­onen myndighete­ne for ikke å gjøre nok for å ta vare på matjord.
MER AV DETTE: Riksrevisj­onen slår fast at vi må spise 28 ganger så mye fisk som i dag hvis vi skal dekke naeringsbe­hovet på selvforsyn­t sjømat.
BEVARES: Samme dag som regjeringe­n satte foten ned for et nytt Ikea-varehus på et jorde i Vestby sør for Oslo, kritiserte Riksrevisj­onen myndighete­ne for ikke å gjøre nok for å ta vare på matjord. MER AV DETTE: Riksrevisj­onen slår fast at vi må spise 28 ganger så mye fisk som i dag hvis vi skal dekke naeringsbe­hovet på selvforsyn­t sjømat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway