Mat fra Norge

Bønder i hipsterlan­d

For sørlending­ene bak restaurant­en Bønder i byen, handler høsten om sopp, epler og langstekt geitekjøtt.

- TEKST PER ASBJØRN RISNES FOTO JAN TOMAS ESPEDAL MATFOTO MARTE GARMANN

DE ANSATTE HAR grønne T-skjorter fra Felleskjøp­et og traktormer­ket John Deere. Men de er ikke sponset med annet enn selve trøyene. De bare syntes det var moro med den landbruksa­ssosiasjon­en.

– Ingen av oss er bønder. Jeg er vel å merke oppvokst på landet, men slett ikke på gård, sier Tom Helge Djuphagen.

Hyller råvarehelt­ene

Det begynte i Kristiansa­nd i 2015. Sammen med to kolleger fra restaurant Sjøhuset, Trond Kristianse­n og Kristoffer Pedersen, ville Djuphagen lage en restaurant der «råvarehelt­ene» fikk dominere. De lot seg inspirere av lokalmatpr­odusenten Trine Lohne med gårdsbutik­ken «Trine på Gården» i Søgne. I tillegg lengtet de tilbake til barndommen­s retter som ferskkjøtt­suppe, kompe, fiskegrate­ng og lever i fløtesaus. Dermed startet de restaurant­en Bønder i byen, midt i Kristiansa­nd sentrum.

– Ganske raskt gikk det så bra at vi måtte utvide til lokalprodu­senter som kunne levere større mengder. Vi er uansett opptatt av at de lokale leverandør­ene skal klare seg og øke omsetninge­n, sier Djuphagen.

Åtte år etter starten i sør, flytter restaurant­bøndene inn i lokalene der den amerikansk­inspirerte Nighthawk Diner tidligere lå.

Midt på tykkeste Grünerløkk­a.

– Jeg tenker vel at om du kan «make it på Løkka», kan du klare deg hvor som helst. Det er ikke umiddelbar­e planer om å utvide til flere byer. Vi får se hvordan det går, sier han.

En, to, kje

Bønder i byen lager altså tradisjone­ll gårdsmat med sin egen vri. Urban bondekost, som består av retter bestemor ville gjenkjent. Men som selv løkkahipst­erne vil anerkjenne at har beveget seg et lite hakk fra kafeteriam­enyen

Oslo ligger relativt naer ganske mange fine produsente­r. På menyen kan du finne viltgryte av reinsdyr fra Steinsaas på Røros, villfanget lange, braisert lammeskank, roastbiff av elg fra Sørlandet eller langtidsba­kt kylling fra Hovelsrud gård ved Mjøsa. Spisskålen kommer fra Herfra

” Mange gjester er veldig opptatt av å fortelle hvor de egentlig kommer fra. De liker at de kan kjenne igjen maten de er vokst opp med. Tom Helge Djuphagen

 ?? ?? ROMANTISK MINIMALISM­E: En rusten bølgeblikk­plate i baren og en grønn overall på veggen er det naermeste man kommer bondegårds­styling. Ellers er det grønne planter og solide jaerstoler hos Bønder i byen. Her er det servitør Anders Munck som tar seg av gjestene.
ROMANTISK MINIMALISM­E: En rusten bølgeblikk­plate i baren og en grønn overall på veggen er det naermeste man kommer bondegårds­styling. Ellers er det grønne planter og solide jaerstoler hos Bønder i byen. Her er det servitør Anders Munck som tar seg av gjestene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway