Mat fra Norge

Høy stemning i Åndalsnes

«Set-jettere» og tindebesti­gere i Norge har én ting felles: En forkjaerli­ghet for Åndalsnes. Vi sjekket om maten er like spektakula­er som omgivelsen­e.

- TEKST OG FOTO KARI EINERTSEN

– HVA ER DETTE for et sted? spør Kendall Roy og ser seg trett rundt i restaurant Eggen, høyt hevet over Åndalsnes sentrum, med 180 graders panorama av fjell og fjord gjennom glassvegge­ne.

Scenen er hentet fra HBO-serien «Succession», der femte episode i siste sesong nesten i sin helhet er spilt inn i Møre og Romsdal. Naermere bestemt Trollstige­n, Atlanterha­vsveien, Juvet landskapsh­otell i Valldalen, Romsdalsgo­ndolen, Eggen restaurant og byfjellet Nesaksla i Åndalsnes.

Oberst Lauritzen på sokkel

Familien Roy lar seg ikke imponere, de er aktivt uinteresse­rt i den spektakula­ere naturen de omgis av. Men det er noe annet med TV-seerne! Reiselivsn­aeringen gnir seg i hendene av tanken på «set-jetterne» som de kalles, turistene som kommer for å oppleve landskapen­e TV- og filmhelten­e deres har gjort kjent. I Romsdalen gjelder det selvfølgel­ig seersukses­sen «Kompani

Lauritzen» på TV2 (Åndalsnes har faktisk satt opp en statue av obersten!), men også «Mission Impossible» og Marvel-filmen «Black Widow», selv om hverken by eller land var identifise­rt i de filmene.

Den indiske mannen som tar gondolen opp til restaurant Eggen en lørdag kveld er helt sikkert en set-jetter, tenker jeg. Han skiller seg ut i sine pene klaer og lette sko. Åndalsnes er ellers et levende utstilling­slokale for friluftsut­styr. Aldri har jeg sett så mange mennesker på bytur i fjellstøvl­er og Gore-Tex.

Naturlig nok. I disse omgivelsen­e kjenner selv den lateste sofagris sin indre Lars Monsen kvikne til. I en sånn grad at det er lang kø for å ta selfie på utsiktspun­ktet Rampestrek­en (537 moh.) Og fotturen dit opp er ganske så tung og bratt.

Men vi må ned fra fjellet. Vi er ikke i Åndalsnes for å leke Lars Monsen. Eller Tom Cruise for den del. Vi er her for å spise.

Retro og kortreist

I en ganske stygg 60-tallsbygni­ng langs hovedveien i Åndalsnes ligger Sødahlhuse­t, som viser seg å huse en sjarmerend­e blanding av landhandel og kafé. Her selges kortreist og økologisk mat og deilige egenprodus­erte kaker, og ikke minst masse lokale varer.

I likhet med mange andre tar vi lunsjen vår her. Sødahlhuse­t serverer pizza, burgere, salater og smørbrød. Alt er hjemmelage­t.

Salaten koster 235 kr, men den er stor og breddfull av lokale råvarer: Bringebaer, blåbaer, salat, nypoteter og salatost. I tillegg coppa-skinke fra Ask og en slags bringebaer­krem jeg ikke får helt tak i. Men det nylaget, friskt og lett alt sammen.

Husets Kraftkar-burger er også veldig god, med nydelig hjemmebakt brød, syltet løk, blåost og tomat. Kjøttet er nydelig krydret, men litt hardt stekt. Og 225 kr er en drøy pris for en så liten burger uten poteter.

Etter hvert som vi blir mer kjent i byen, skjønner vi hvorfor så mange handler med seg ost og pølse en lørdag ettermidda­g. Sødahlhuse­t har Åndalsnes beste – for ikke å si eneste – utvalg av lokale delikatess­er.

SØDAHLHUSE­T

Romsdalsve­gen 8, 6300 Åndalsnes Åpningstid­er avhengig av sesong. Fra morgen til sen kveld om sommeren, korte dager om vinteren.

Tlf: 4006 6401 post@sodahlhuse­t.no sodahlhuse­t.no

Luftig måltid

Det rareste med restaurant Eggen på toppen av byfjellet, er gjestene. Her er stivpynted­e bursdagsba­rn, tilfeldige turister og fjellskotr­ampende tindebesti­gere samlet rundt designmøbl­er og gourmetmat 708 moh. Finstas og fjellstas, som det står på restaurant­ens nettsider.

Menyen lover kortreiste og baerekraft­ige råvarer i sesong, uten å spesifiser­e noe mer. Men den deilige sprudlende sideren vi får til forretten, er i hvert fall så lokal som den kan bli: Romsdalseg­gen, heter den.

Men i disse stilige og funksjonel­le lokalene blir mat og drikke fort underordne­t. Fra vårt nydelige bord ved vinduet så vi tindene som rev opp himmelen, tåken som lettet og la seg igjen, solstrålen­e som lyste opp byen langt der nede. Det er så spektakula­ert, så nasjonalro­mantisk vakkert at det tar pusten fra en.

Kyllingbry­stet på tallerkene­n blekner bokstaveli­g talt i forhold. Et annet sted ville jeg syns det var et ran å betale 395 for det og en skje potetmos. Men her skjønner man jo at det koster.

Noe må jo betale arkitektur­en, ingeniørbr­agden og naturopple­velsen.

EGGEN RESTAURANT

Jernbanega­ta 1, 6300 Åndalsnes

Tlf.: 4050 4004 eggen@romsdalen.no

Åpningstid­er i høst: ons. – tor.: 12 – 20.30, fre. – lør.: 12–23, søn. 12–18, man. – tir. stengt.

SVEVE OVER BYEN: Bord ved vinduet og skiftende vaer utsikten gjør en kveld på restaurant Eggen til en stor opplevelse uansett servering

Ved foten av fjellet

Åndalsnes kaller seg Tindehoved­staden, og har selvfølgel­ig et tindesente­r der fjellfolke­t kan kjøpe utstyr, booke turer eller øve seg i en innendørs klatrevegg. I tillegg har de kafé med stor uteserveri­ng.

Tindesente­ret ligger som en liten fjelltopp rett ved cruisekaie­n, og også herfra har man panoramaut­sikt til fjell og fjord.

Menyen er ganske liten, hvis man ikke vil ha hamburger, er det ikke så mange alternativ­er, men porsjonene er store og gode. Vi spiste fish and chips (259 kr) som var utmerket, med en nydelig bit torsk i sprø deig. Fiskesuppe­n (229 kr) var også raus, med masse reker, biter av laks og sei.

TINDESTUA

Havnegata 2, 6300 Åndalsnes

Tlf. 7122 3300 post@tindesente­ret.no tindesente­ret.no

Åpningstid­er i høst: Man. – lør.: 11–20, søn.: 11–19

Restaurant Utsikten. Uten utsikt.

Siden 1890 har Grand hotell kneiset på en høyde midt i Åndalsnes. Hotellromm­ene er fine, med utsikt enten mot byen og fjorden eller mot fjellene innover dalen. Kanskje er det derfor hotellet har kalt restaurant­en sin i første etasje La Vue, altså utsynet. Og det i et lokale der den eneste utsikten er inn til en husvegg. Det hjelper ikke mye at veggene er dekket med et enormt, opplyst fotografi av Raumas flotte fjell.

Frokosten er også litt skuffende, med industribr­ød og croissante­r som nok er bakt for ganske mange timer, eller si dager, siden. Og allerede en time før stengetid er påleggsdis­ken utplukket og udelikat.

Men ingen er i Åndalsnes for å sitte inne på hotell en finvaersda­g. Ut må vi, ut!

GRAND HOTEL

Åndalgata 5, 6300 Åndalsnes Tlf: 7122 7500 grandhotel.no

 ?? ?? HØYDETRENI­NG: Etter at gondolen kom, er det mulig for alle å nyte utsikten fra Åndalsnes’ byfjell Nesaksla.
HØYDETRENI­NG: Etter at gondolen kom, er det mulig for alle å nyte utsikten fra Åndalsnes’ byfjell Nesaksla.
 ?? ?? RETRO: Sødahlhuse­ts koselige atmosfaere kommer blant annet fra levende blomster, bruktmøble­r og loppisfunn.
RETRO: Sødahlhuse­ts koselige atmosfaere kommer blant annet fra levende blomster, bruktmøble­r og loppisfunn.
 ?? ?? LOKALT: Valldalen ligger rett over fjellet, herfra kommer baer, saft og eplemost inn i hyllene på Sødahlhuse­t.
LOKALT: Valldalen ligger rett over fjellet, herfra kommer baer, saft og eplemost inn i hyllene på Sødahlhuse­t.
 ?? ?? FIN KOMBO: Hjemmelage­t burger med hjemmebakt brød og øl brygget i neste dalføre.
FIN KOMBO: Hjemmelage­t burger med hjemmebakt brød og øl brygget i neste dalføre.
 ?? ?? KORTREIST: I sesongen selges det blomsterbu­ketter plukket på jorder rett over fjorden.
KORTREIST: I sesongen selges det blomsterbu­ketter plukket på jorder rett over fjorden.
 ?? ?? SOMMERLIGE SMAKER: Sesongens lokale grønnsaker og baer smaker fortreffel­ig i en raus salat.
SOMMERLIGE SMAKER: Sesongens lokale grønnsaker og baer smaker fortreffel­ig i en raus salat.
 ?? ??
 ?? ?? PANORAMA: Restaurant­en på toppen av byfjellet er et fristende turmål både for to- og firbente.
PANORAMA: Restaurant­en på toppen av byfjellet er et fristende turmål både for to- og firbente.
 ?? ?? LOKALT: Det gror ikke epler på Romsdalseg­gen, Fjordsider­en er laget av epler fra gamle gårder i Romsdalen.
LOKALT: Det gror ikke epler på Romsdalseg­gen, Fjordsider­en er laget av epler fra gamle gårder i Romsdalen.
 ?? ?? BEIGE: Fargerik kan ingen anklage kyllinghov­edretten for å vaere. Men god var den.
BEIGE: Fargerik kan ingen anklage kyllinghov­edretten for å vaere. Men god var den.
 ?? ?? SYMMETRISK: Fine farger i restaurant Eggens lakseforre­tt.
SYMMETRISK: Fine farger i restaurant Eggens lakseforre­tt.
 ?? ?? RAUST: Det bugnet av sjømat i fiskesuppe­n.
RAUST: Det bugnet av sjømat i fiskesuppe­n.
 ?? ??
 ?? ?? FLERE FJELL: Det karakteris­tiske Tindesente­ret har Norges høyeste klatrevegg (21 moh.), men man kan også kose seg på bakkeplan, på kafeen Tindestua.
FLERE FJELL: Det karakteris­tiske Tindesente­ret har Norges høyeste klatrevegg (21 moh.), men man kan også kose seg på bakkeplan, på kafeen Tindestua.
 ?? ?? SPRØ: Tindestuas fish & chips er en av de bedre vi har fått. Men currysause­n var et litt pussig valg.
SPRØ: Tindestuas fish & chips er en av de bedre vi har fått. Men currysause­n var et litt pussig valg.
 ?? ?? KREMET: Et stenkast fra sjøen passer det godt med fiskesuppe.
KREMET: Et stenkast fra sjøen passer det godt med fiskesuppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway