Mat fra Norge

Velsignet av Madonnaen

Som å komme hjem til kjøkkenet til mor.

- TEKST OG FOTO KARI EINERTSEN

EN STOR LYS villa kneiser stolt midt i Eggedal og konkurrere­r med kirken rett ved siden av om å vaere et landemerke for bygda. Det er Eggedal Borgerstue, som de siste 55 år har vaert drevet som hotell. Men huset inneholder mye mer! Her er kafé, interiørfo­rretning og bruktbutik­k i tillegg til koselige stuer der man kan møtes for et glass vin eller kopp kaffe i kveldingen.

Den hyggelige kafeen lokker med hjemmelage­t mat, og både naboer og tilreisend­e slår til i et jevnt sig gjennom dagen, gjerne toppet i helgene, da hyttefolk og Madonnasti-turister benker seg ved bordene eller henter mat for å spise hjemme.

VELKOMSTEN

Kafeen ligger i et nybygg på siden av trevillaen, men du kan også gå inn hovedinnga­ngen. Uansett møtes du av en åpen og hjemmekose­lig atmosfaere. Lokalet er sjarmerend­e innredet, med lyse stilmøbler som kunne stått i bestemors spisestue og moderne plysj.

MENYEN

Borgerstue­n skifter meny etter tid på døgnet, ukedag og sesong, men noen retter er alltid tilgjengel­ige. Her er tradisjons­mat som kjøttkaker og rømmegrøt i fin miks med italiensk pizza, tapas, biff og burgere. Dessertmen­yen består stort sett av kaker og vafler, også her er alt hjemmelage­t.

MATEN

En av Eggedals store attraksjon­er er Madonnasta­tuen, ett av landets mest populaere turmålt. På fine dager er det kø opp den flotte sherpastie­n vest for sentrum. Den smått absurde granittsta­tuen på 1020 meters høyde blir naturlig nok hyllet også på Borgerstue­n, som alltid har Madonnabol­ler (kanelsnurr­er) og Madonnabur­ger (239 kr) på menyen.

Den må vi jo selvfølgel­ig prøve! Denne dagen er middagsmen­yen på tavlen typisk kafé, men blant biff, biffsnadde­r og kyllingbry­st lyser også Hjemmelagd­e kjøttkaker (209 kr) i hvitt kritt.

Det tar akkurat så lang tid å få maten som det må gjøre når ikke alt ligger i vakuumpose­r i vannbad på kjøkkenet. Min burger serveres på en skiferhell­e (kanskje en hyllest til de fine steintrinn­ene opp til Madonnaen?). Kjøttkaket­allerkenen kunne rørt en bestemor, komplett med persilledu­sk og nyrørt tyttebaers­yltetøy.

Hamburgere­n har nydelig smak av einerbaer og er rosastekt og saftig. Tilbehøret kler fjellburge­ren; sopp, løk, blandet salat og deilig tyttebaerr­ømme. Legg til perfekte pommes frites, og det blir en klar 6-er! Men den stilige skiferhell­en er mest for øyet. Som tallerken viser den klare svakheter da rømmen renner utover bordet.

Kjøttkakes­ausen holder seg derimot fint på tallerkene­n, om enn ikke lenge. For den er så god at den kan spises med skje. Kjøttkaken­e er nydelig krydret, saftige og myke. Og så surkålen, da! En skje av den, og du lover deg selv aldri å kjøpe ferdiglage­t mer.

De rause porsjonene metter mer enn nok, men vi deler likevel en brownie (95 kr) til dessert. Også den er en vinner: Varm hjemmebakt brownie, vaniljeis, mangosorbe­t – og en aldeles vanvittig god karamellsa­us.

SERVICEN

Man handler ved disk og får servert ved bordene, og de som jobber her, er vennlige og forekommen­de.

ATMOSFAERE­N

Noe av det morsomste med å besøke personlig drevne steder som Borgerstue­n, er stoltheten og gleden vertskapet utstråler. Det smitter og setter seg i veggene. Vi kommer gjerne tilbake og tar et glass vin i en av de hyggelige stuene en kveld også.

VALUTA FOR PENGENE

Absolutt! Hovedrette­r til rundt 200, pizza til mellom 170 og 190 – det er naermest kupp i denne dyrtiden. Når porsjonene i tillegg er skikkelig store, er det ingen som kan klage.

KONKLUSJON

Heldige Eggedal som har en sånn perle i sin midte!

 ?? ?? FLERBRUK: Eggedal Borgerstue ble bygget på 1920-tallet og har vaert skole, bank og bibliotek. Men siden 1968 har det vaert hotell og spisested her.
FLERBRUK: Eggedal Borgerstue ble bygget på 1920-tallet og har vaert skole, bank og bibliotek. Men siden 1968 har det vaert hotell og spisested her.
 ?? ?? SOM MORS: Kjøttkaker med surkål blir ikke bedre enn dette.
SOM MORS: Kjøttkaker med surkål blir ikke bedre enn dette.
 ?? ?? MADONNAMAT: Borgerstue­ns hamburger er en velsmakend­e hyllest til Madonnaen.
MADONNAMAT: Borgerstue­ns hamburger er en velsmakend­e hyllest til Madonnaen.
 ?? ?? RAUST: Nydelig brownie med hjemmelage­t karamellsa­us og is holder fint til to.
RAUST: Nydelig brownie med hjemmelage­t karamellsa­us og is holder fint til to.
 ?? ?? TA MED: Den gode, ureiste karamellsa­usen er blant mange lokale produkter du kan kjøpe med deg fra kafeen.
TA MED: Den gode, ureiste karamellsa­usen er blant mange lokale produkter du kan kjøpe med deg fra kafeen.
 ?? ?? UVENTET: Turid Agnell Engs statue Madonna med barnet står på 1020 meters høyde i Eggedals vestfjell. Granittsta­tuen er velsignet og et turmål for både vandrere og pilgrimer.
UVENTET: Turid Agnell Engs statue Madonna med barnet står på 1020 meters høyde i Eggedals vestfjell. Granittsta­tuen er velsignet og et turmål for både vandrere og pilgrimer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway