Mat fra Norge

HEIT EDAMER

-

Forrett til 4 personer

Ca ½ kule edamerost

3 ss hvetemel

1 ts malt nellik

½ ts salt

2 egg

3 dl panko eller noe annet du vil panere osten med. 1 l frityrolje

Del osten i passe store stykker. Jeg gikk for plommestør­relse. Formen på ostebitene spiller liten rolle. Når grekerne lager saganaki, er stykkene som regel firkantede. Lag kuber, pyramider, baller, hva som helst, alt funker. To biter til hver er passe til en forrett.

Bland hvetemel og krydder godt sammen i en skål.

Visp eggene til en jevn røre i en ny bolle.

Fyll opp en tredje skål med pankomel eller brødsmuler.

Fyll opp en ikke altfor stor kjele med olje, slik at de panerte ostebitene kan senkes helt ned i oljen når den tid kommer.

Varm opp til 170–180 grader. Oljen er passe varm når det freser og skummer når du drysser litt mel i.

Vend først ostebitene i bollen med mel- og nellikblan­dingen.

Dypp dem deretter i de vispede eggene i neste bolle. Til slutt vender du dem i pankoen i den tredje bollen, og så er det rett opp i den varme oljen. To-tre biter av gangen er passe. Friterer du alle på en gang, synker temperatur­en i oljen for mye. La dem fritere i rundt tre minutter, til de er nydelig gyllenbrun­e. Ta dem opp med hullsleiv og la dem dryppe av seg litt før du legger dem på et tørkepapir. Og så er det bare å legge opp på tallerkene­ne og servere.

God appetitt – og god jul!

VINTIPS

Fritert ost trenger vin med høyt syreinnhol­d for å friske opp litt. Riesling fra Alsace har det. Får du i tillegg tak i en som er lagret noen år, for eksempel min gamle favoritt Clos Häuserer fra Zind Humbrecht, kan du kanskje få litt honning, toast og nøtter i smaksbilde­t i tillegg. Men en rimelig, fersk Alsace-riesling vil også fungere bra.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway