Mat fra Norge

VM i matsvinn

- kari.einertsen@aftenposte­n.no Redaktør

VINNERNE

var behørig feiret med blomster og håndfaste bevis på anerkjenne­lse, dommerne hadde gått sprekkefer­dige hjem etter en lang dag med smaksprøve­r. Festen var over, men på bordene i Trondheim Spektrum var det ost igjen. Restene av 4502 forskjelli­ge oster sendt inn til Oste-VM fra hele verden. Noen av dem var fortsatt i innpakning­en.

DET ENESTE

som gjensto etter det store og flotte arrangemen­tet, var å ta ut søppelet – i dette tilfelle mellom seks og ti tonn ost, anslagene varierer. Men det var utvilsomt veldig mye ost som skulle kjøres til et fjernvarme­anlegg og brukes til å varme opp Nidarosdom­en.

DET HØRES

vanvittig ut: Å brenne opp flere tonn av verdens beste oster i stedet for å gi dem bort, i en tid da matkøene i landet blir lengre og lengre for hver dag som går. Men sånn er det. – Osten som har deltatt i Oste-VM, har fått lov til å delta på dette lukkede arrangemen­tet, men den er ikke importert slik at den kan omsettes fritt, forklarer avdelingss­jef Ivar Eiken i Mattilsyne­t i en e-post til DinSide. – Faren for at smittsomme sykdommer kan bringes inn i landet er stor, og da kan vi ikke ta noen sjanser.

AT DET IKKE

kan gjøres spesialavt­aler for et så unikt arrangemen­t, er veldig vanskelig å forstå. Og det oppleves utrolig umusikalsk, for ikke å si umoralsk å la tonnevis med nydelig mat gå opp i flammer.

FORDI SÅ MANGE

kunne hatt glede av den. Men også fordi matavfall er et stort klimaprobl­em. Et av FNs baerekraft­smål er å halvere andelen matavfall pr. innbygger på verdensbas­is. Her i Norge var det 84,7 kilo matsvinn pr. innbygger i 2020. Over 40 av kiloene gikk tapt i husholdnin­gene. Det betyr at du og jeg kaster mat tilsvarend­e 70 Grandiosa i året – for å bruke en kjent målestokk.

VI KASTER

frukt og grønt (8,8 kg), vi kaster brød og bakervarer (7,3 kg). Men den største søppelsekk­en er fylt med rester. Hver enkelt av oss kaster 12,5 kilo feilberegn­ede måltidsres­ter hvert år.

DET MÅ VI

bare slutte med. Ikke minst nå i julen, som dessverre også er en høytid for matsvinn. Derfor håper vi at noen av artiklene i denne utgaven av Mat fra Norge kan inspirere til å la restene gjenoppstå, enten det er som festretter eller som lettere hverdagsma­t. Og orker du ikke mer ost etter julefrokos­ten? Riv den. Frys den. Bare ikke brenn den.

 ?? ?? OSTEBORD: Dommere på Oste-VM i Trondheim blant verdens beste oster. Som få andre fikk smake på.
OSTEBORD: Dommere på Oste-VM i Trondheim blant verdens beste oster. Som få andre fikk smake på.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway