Mat fra Norge

Mexicansk taco

-

TORTILLAS, laget av enten mais eller hvete ,er det grunnlegge­nde i mexicanske tacos. De serveres varme og helst nylagde. Fyllet varierer, men du vil alltid få servert et par salsas (sauser) til samt en blanding av hakket løk og koriander.

Tacoen skal fylles til det ikke er plass til mer, før den knipes sammen og spises med hodet på skakke. Selve tacoen skal aldri tiltes, bare hodet!

I Mexico finnes utallige varianter av tacos, og de spises gjerne ofte som en snack på gaten eller på enkle serverings­steder. Hvert sted har sin spesialite­t.

Tacos barbacoa: Langtidsst­ekt kjøtt av lam, okse eller svin, ofte stekt i gryter som er gravd ned i bakken. Smaken på kjøttet er lett røkt.

Tacos al pastor: Inspirert av libanesisk shawarma. Lammet er byttet ut med svin som marineres og grilles lagvis på spyd. Serveres i tortilla med ananas på toppen.

Tacos de birria: Disse er blitt populaere i Norge de siste årene. Originalt brukes geit (her bruker vi gjerne storfe) som trekker i en aromatisk kraft til kjøttet lett kan deles med gaffel. Kjøttet legges i tortilla med ost før de brettes og stekes. Tacoene dyppes i kraften fra kjøttet.

Tacos de carne asada: Tortillas fylt med strimler av stekt kjøtt og noen ganger toppet med guacamole.

Tacos de chicharrón: Taco med puffet ribbesvor. En delikatess­e som serveres med enten grønn eller rød salsa.

Tacos de carnitas: Dette er en av de aller mest populaere tacoene i verden. Den består av langtidsst­ekt kjøtt fra svin eller kylling som steker i sitt eget fett før kjøttet hakkes og toppes med salsa, hakket løk og koriander.

Tacos de pescado: Sjømattaco er mest vanlig i delen av Mexico som grenser til California. De serveres med fisk eller skalldyr og toppes med strimlet kål, limesaft, pico de gallo, avokado og rømme.

Tacos de cabeza: Tortillas toppet med innvoller eller kjøtt fra hode, hjerne, eller tunge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway