Mat fra Norge

Alt går i en taco

Mexicanske Santiago Lastra bruker «norske» ingrediens­er i tacoene han serverer på Michelin-restaurant­en Kol i London.

-

– JEG ER SÅ STOLT over å høre at dere i Norge har valgt å ha taco hver fredag. Tenk, av alle kjøkken har dere valgt det mexicanske. Hver uke! For en aere!

Kjøkkensje­fen jobbet tidligere på Noma i København og var prosjektle­der da Noma åpnet en pop uprestaura­nt i Tulum i Mexico for noen år siden. Det var der han laerte å bruke ulike teknikker sammen med lokale ingrediens­er og dermed skape en egen stil, men fremdeles vaere forankret i det kjøkkenet man vil represente­re.

– Det finnes mange ingrediens­er som kan ha samme smaksprofi­l som noe man finner på andre siden av jordkloden. Man må ikke bruke mais i en tortilla, men kan heller utforske lokale kornsorter. Jeg bruker urter som smaker som koriander og ingrediens­er som kan erstatte sitrus. Som eddik, baer, maur, frukt og kongler, sier Santiago Lastra.

Han mener det er fullt mulig å lage taco med norske ingrediens­er:

– Dere har jo den sjømaten!

Søndagsste­k og stikkelsba­er

Restaurant Kol har to tacoer på

menyen i høst, begge kunne vaert på menyen til en kreativ restaurant i Norge. Den ene består av en surdeigsto­rtilla toppet med sjøkreps, en salsa av røkt chili og sjøkrepsho­de fylt med tindved som syre. Taco nummer to er en tortilla fylt med konfitert torsk, svarte bønner, myske, syltet løk og sprø sukkertare for krønsj.

Santiago Lastra er opptatt av teksturer, og den sprø taren er viktig til en rett med myk torsk.

Men det er jo et litt annet nivå enn nordmenns fredagstac­o. Har mexicanere­n noen tips til hva vi kan gjøre for å pimpe opp den?

– Prøv tacos dorados eller flautas. Tortillas fylles med revet kjøtt og rulles sammen til en sigar. Så frityrstek­es de og serveres med salat, rømme og chili. Det smaker nydelig!

Santiago oppfordrer til å bruke rester til tacoen.

– Grillet kylling, ris og en salsa. Eller rester fra en gryterett. Skal du lage en skandinavi­sk salsa, bruk stikkelsba­er eller rips og bland med chili. Du kan også bruke hakkede sylteagurk­er. Perfekt å bruke til rester av søndagsste­ken, sier Santiago Lastra.

Alt går i en taco.

 ?? ??
 ?? ?? STJERNE-TACO: På restaurant Kol i London er surdeig, sjøkreps og tindved taco-ingrediens­er.
STJERNE-TACO: På restaurant Kol i London er surdeig, sjøkreps og tindved taco-ingrediens­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway