Mat fra Norge

Slår et slag for pultost til tacoen

Kjøkkensje­fen elsker taco, men fredagstac­o er helt fremmed for henne.

-

Heidi Bjerkan, Credo i Trondheim:

Taco er den perfekte restematen.

Heidi Bjerkan

PÅ MICHELIN-restaurant­en

Credo i Trondheim jobber kokkene med forberedel­ser til kveldens servering, men Heidi Bjerkan knar deig til lefser. Hun skal lage taco.

Hun elsker taco, vel å merke de mer autentiske, mexicanske variantene.

– Jeg ble egentlig først kjent med taco i Mexico. Fredagstac­oen er heller ukjent for meg. Men der har jeg spist veldig mye god taco. Og det er de mest primitive variantene jeg setter mest pris på.

Etter hvert er Mexico by blitt en av kjøkkensje­fens favorittby­er.

– Jeg liker alle de klassiske tacoene, men jeg liker også å prøve helt spesielle varianter når jeg er der. Det er noe vi kunne gjøre her i Norge også, sier Bjerkan.

Det er på tide å fornorske tacoen etter så mange år, synes hun.

Sesongråva­rer

Så det er ingen mexicansk versjon hun lager for Mat fra Norge. Hennes variant er laget på grønnsaker og gresskar. Og pultost.

– Jeg bruker hele gresskaret. Kjøttet til lefser og kjerner til fyll. Det er så fint å kunne bruke hele grønnsaken i én rett.

Proteinkil­den i tacoen er pultost – som Heidi Bjerkan syns er en herlig ost. Hun er redd for at den vil gå i glemmeboke­n når generasjon­en som spiser den, dør ut.

– Jeg vil slå et slag for pultosten! Det er kult hvis man kan begynne å bruke den litt mer og på utradisjon­elle måter..

Credo dyrker sin egen chili på taket av restaurant­en. Den bruker hun sammen med tindvedbae­r til en hot saus.

– Jeg liker tacoen ganske hot. Det må vaere god chilismak, men ikke helt ekstremt. Det er best å ha på chilisause­n selv.

Bjerkan anbefaler også folk å lage lefsene selv.

– Da har du kontroll på hva du lager, og så kan hele familien vaere med. Det er enkelt å lage i en stekepanne, du trenger ikke takke.

Men på Credo har de takke, den er varm, og det er på tide å lage taco. Kjøkkensje­fen kjevler deig og stikker ut sirkler med en bolle før hun legger knallgule gresskarle­fser på varmen. Hun snur dem etter en god stund, og først når de puffer opp, er de ferdige.

Mens lefsene steker, kommer hun med flere tips til fornorskin­g av tacoen. Som å lage guacamole med hestebønne­r eller vanlige frosne erter. Ha norsk urkorn i lefsedeige­n. Og ikke minst, å fylle lefsene med norsk sjømat:

– Sjømat egner seg godt til taco. Sjøkreps er selve toppen av luksus, men torsk, hyse og sei er også fine proteinkil­der.

Og kanskje viktigst: matrester.

– Taco er den perfekte restematen, sier Heidi Bjerkan.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway