Mat fra Norge

SURDEIGSST­ARTER

-

Det finnes mange måter å lage den på, for nesten uansett hvordan du blander mel og vann vil det danne seg gjaercelle­r og melkesyreb­akterier i blandingen. Følger du denne oppskrifte­n, kan jeg nesten garantere at du får det til på første forsøk.

For å lage en surdeigsst­arter trenger du følgende: Mel:

Bruk økologisk siktet hvetemel, speltmel eller rugmel. Økologisk mel er best, da det er mindre varmebehan­dlet og derfor har beholdt de naturlige bakteriene.

Vann:

Bruk lunkent vann.

Et rent glass:

Det er viktig at beholderen du bruker er helt ren, slik at surdeigsba­kteriene får gode vekstforho­ld.

Dag 1:

Bland 50 gram siktet hvetemel og 50 gram romtempere­rt vann i et glass med lokk som kan ligge løst på. La blandingen stå på et lunt sted.

Dag 2 og 3:

Rør i glasset én gang.

Dag 4 (5 og 6):

Nå skal det ha begynt å lukte litt surt og boble i surdeigsbl­andingen, men den er nok fortsatt ikke bakeklar. Hell ut alt som er i glasset slik at du bare har surdeig på sidene og i bunnen av glasset. Bland igjen inn 50 gram mel og 50 gram vann. Gjenta denne prosessen på dag 5 og 6.

Dag 7:

Ha 30 gram av surdeigsbl­andingen i et nytt glass og kast resten. Bland inn igjen 50 gram mel og 50 gram vann. La det stå i romtempera­tur i ca. 5 timer. Deretter har du en bakeklar starter.

NB! Hvis surdeigsst­arteren fortsatt ikke består flyteteste­n, gjenta punkt 4 i noen dager.

Flyteteste­n

Tilsett litt surdeigsst­arter i et glass med lunkent vann. OK – hvis den flyter til overflaten, betyr det at den er aktiv og klar til å brukes i baking.

IKKE OK – hvis den synker til bunnen av glasset, betyr det at den ikke er aktiv nok, enten fordi den ikke har fått nok tid etter mating eller fordi den bør mates enda en gang før den brukes.

Ha glede og nysgjerrig­het mens du utforsker og laerer om surdeigen.

Martine M. Sletmoen

 ?? ?? TING SKJER: I dette glasset utvikles en surdeigsst­arter. En ferdig starter kan oppbevares i romtempera­tur, men da må den mates annenhver dag. I kjøleskap vil aktivitete­n til surdeigsba­kteriene og gjaersoppe­ne reduseres, og den trenger bare å mates annenhver uke.
TING SKJER: I dette glasset utvikles en surdeigsst­arter. En ferdig starter kan oppbevares i romtempera­tur, men da må den mates annenhver dag. I kjøleskap vil aktivitete­n til surdeigsba­kteriene og gjaersoppe­ne reduseres, og den trenger bare å mates annenhver uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway