Mat fra Norge

HUSKELAPPE­N

-

Godt begynt er halvt gjort, og når resten av tilberedel­sene så å si gjør seg selv i ovn og gryte, kan julekokken ta det helt med ro. Da er det bare å krysse av i servicehef­tet.

RIBBE

Rutet svoren (helst med tapetkniv). Gnidd den inn med salt og pepper, (rikelige mengder). Kontroll på hjemmestek­te medisterka­ker, pluss innkjøpt julepølse og surkål.

Sørget for litt ekstra ribbefett, samt tilstrekke­lig med ertestuing (som har godt av litt ribbefett, den også), poteter og lefse, kanskje også sennep.

PINNEKJØTT

Lagt kjøttet i vann. Skaffet pinner, kjøpevare eller selvbarked­e kvister (hvis du ikke bruker fiskekjele med rist).

Kjøpt kålrot, smør og melk til stappen, samt poteter både til stappen og som tilbehør. Skrubbet kjelen (saerlig hvis du bruker den én gang i året).

LUTEFISK

Sjekket beholdning­en av alufolie (dersom den skal tilberedes i langpanne, og det bør den for å vaere trygg på resultatet). Stekt store mengder bacon eller sideflesk (sakte, på lav varme, slik at det blir sprøtt) og sikret det med ekstra ribbefett. Kjøpt riktige poteter (mandel eller ringeriks), samt lefser og ertestuing. Tenkt på alternativ­t tilbehør, for eksempel revet brunost (en uting som dessverre er så godt at det er avhengighe­tsskapende).

KALKUN

Sørget for å ha steketermo­meter. Gnidd fuglen inn med salt og pepper. Laget fyll (enten du bruker ingrediens­er som epler og svisker eller satser på farse).

TORSK

Skaffet tilstrekke­lig med meierivare til smeltet smør eller sandefjord­ssmør. Sørget for lever og rogn (pluss matpapir til å pakke rognen i under koking). Husket en eddiksvett til kokevannet samt laurbaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway