Mat fra Norge

Hvalfangst­ens mange baksider

-

GJENNOM HUNDRE år var Norge pådriver bak den største nedslaktin­gen av ville dyr verden noensinne har sett: Den globale industriel­le hvalfangst­en.»

Det er ingen rosenrød attest forfatter Espen Ytreberg gir den norske hvalfangst­en, også kjent som det første norske oljeeventy­ret. Hvalfanger­ne tømte først Finnmarksk­ysten for hval, før armadaer av skip med norske flagg tok for seg av rikdommen som svømte i havet på den andre siden av kloden. Oljen som ble kokt, ble hovedsakel­ig brukt til margarin, men også til å lage såpe, nitroglyse­rin og mel til gjødsel.

Harpun som eksplodert­e

Det var Svend Foyn (1809–1894) fra Tønsberg som var hjernen bak den industriel­le fangsten av de gigantiske pattedyren­e, han fant også opp den eksplodere­nde harpunen. Det var denne teknologis­ke nyvinninge­n fra 1800-tallet som ga nordmenn en lederposis­jon innen hvalfangst, en epoke som for blåhvalens del ikke var slutt før i 1966. Og først i 1982 ble det innført internasjo­nal fangststop­p på alle de store hvalene. Der og da var blåhval, finnhval, knølhval, retthval og spermhval på randen av utryddelse. Man regner med at tre millioner dyr ble tatt ut under den industriel­le hvalfangst­en, «den mest omfattende utslettels­en av biomasse som mennesker noensinne har forårsaket.»

Espen Ytrebergs bok handler ikke bare om denne nedslaktin­gen, han fokuserer også på de menneskene som deltok i jakten på hvalen. Fra hele landet ble det rekruttert unge menn som entrer skip som ofte skulle vaere borte mer enn et halvt år om gangen. Mange døde og fikk en våt og iskald grav tusenvis av mil hjemmefra. Folk druknet, ble sprengt i hjel av udetonerte granater eller slått i filler av spente vaiere som brast.

Denne epoken sammenfalt med at fotoappara­ter var i ferd med å bli allemannse­ie, og en rekke amatørfoto­grafer praktisert­e sin hobby ombord på skipene og fangststas­jonene. Både slit, fest og hverdagsli­ge sysler ble festet til filmen. «Utryddelse­n» er full av fotografie­r som dokumenter­er og underbygge­r teksten, som også er innom den grove utnyttelse­n av afrikanske arbeidere. De måtte jobbe under tvang og uten lønn, også kjent som slaveri.

 ?? ?? UTRYDDELSE­N
Historien om den norske industriel­le hvalfangst­en Espen Ytreberg
292 sider
449 kroner
Forlaget Press
UTRYDDELSE­N Historien om den norske industriel­le hvalfangst­en Espen Ytreberg 292 sider 449 kroner Forlaget Press

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway