Mat fra Norge

Hemmelighe­ten bak Oslos beste pizza

-

DET BEGYNTE SOM

to brødres drøm om å starte en ekte italiensk pizzaresta­urant i Oslo. 10 år senere er det blitt tre restaurant­er, flere priser og karakteris­tikken Oslos beste pizza, stemt frem av Aftenposte­ns lesere i 2022. Og i år kom kokeboken, der brødrene Luca og Davide Zannini deler sin historie og hemmelighe­tene bak byens beste pizza.

Matkultur fra Bologna

Hele oppveksten til brødrene i italienske Bologna handlet om mat, saerlig maten deres bestemor Tina lagde, forteller de i bokens innledning. Nå står kokeboken hennes på hedersplas­sen i restaurant­en i Dronningen­s gate, og flere av familieopp­skriftene blir delt i «Mamma Pizza».

Her er oppskrift på bolognesis­k ragù, som hovedsakel­ig brukes som pastasaus, men som brødrene Zannini også bruker på pizza. Den skal koke i minst tre timer. Pizzadeige­n tar rundt 10 timer å forberede. Men når det er gjort, og ovnen er klar («Det viktigste er å få ovnen så varm som mulig»), går det skikkelig fort.

Boken byr på 35 pizzaoppsk­rifter, alle klassikern­e, men også pizza med andebryst og pizza med rødbetkrem. I tillegg byr de på noen forretter og et par desserter, så her er det lett å la seg inspirere til en italiensk helaften.

Selve kjernen i en god pizza er deigen, sier de, og i «Pizza Mamma» er det mulig å laere seg håndverket fra bunnen av. To ulike fremgangsm­åter gjengis i detalj, med konkrete tips og fine prosessbil­der fra blanding og elting samt tilvirking av pizzaemnen­e. Ikke minst er det en kunst å «åpne deigen», altså bake ut emnene til runde og fine pizzaleive­r. I den sammenheng­en er Zanninis viktigste tips: Respekter skorpen!

Oppskrifte­ne er fordelt etter vanskeligh­etsgrad, og alle er tredelt: Forberedel­ser, det de kaller pizzabenke­n (altså når deigen åpnes og ingrediens­ene skal på) og garnering etter at pizzaen er stekt.

Fotografie­ne i boken er tatt av Ole Walter Jacobsen. De er i høyeste grad med på å løfte den fra det ordinaere til det oppsiktsve­kkende. Delikate og fristende naerbilder av pizza, grundige, kunnskapsr­ike og lettleste tekster til hver enkelt oppkrift – det er oppskrift på en god kokebok!

 ?? ?? MAMMA PIZZA
Italiensk pizzakunst i ditt kjøkken
Luca og Davide Zannini, skrevet i samarbeid med Tayo Citadella Jacobsen.
148 sider
393 kroner
Kagge Forlag
MAMMA PIZZA Italiensk pizzakunst i ditt kjøkken Luca og Davide Zannini, skrevet i samarbeid med Tayo Citadella Jacobsen. 148 sider 393 kroner Kagge Forlag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway