Mat fra Norge

Mer enn det du lurte på

-

HVA ER DET,

hvordan smaker det og hvordan kan den redde vinens fremtid? Undertitte­len på vinskriben­t Lise Aanes’ bok om naturvin (den første på norsk) stiller tre sentrale spørsmål, og forfattere­n svarer ganske entusiasti­sk på spørsmål to allerede i sitt forord: «Vinene er sprell levende, de har personligh­et, de oser av selvtillit. For meg er naturviner aerlige: De forteller fritt og uforfalske­t historien om jorda de kommer fra – de smaker tydelig av terroir og frukt og vinmakeren­s filosofi. På den måten kan de også gi deg komplekse, ja, nesten emosjonell­e smaksopple­velser – de er rett og slett magiske.»

Manuell produksjon

Vi laerer ganske fort at produksjon av naturvin er som å gå tilbake i tiden. Man bruker ikke traktor. Sprøytemid­lene droppes, druene plukkes for hånd i små kasser. Senere presses de manuelt, gjerne med en liten vertikalpr­esse som drives med rå muskelkraf­t. Det første man tenker her er «økologisk», men så enkelt er det ikke. Økologisk vin kan faktisk tilsettes mye rart (sukker og tanniner, for eksempel), mens biodynamis­k vin bl.a. dyrkes i takt med månefasene og jorda gjødsles med bondens egen kumøkk. Naturvin handler mer om en slags kombinasjo­n av disse metodene, og produseres enda tettere på naturen.

Boken tar for seg alle mulige sider ved vinens tilblivels­e, og er så absolutt for entusiaste­ne og nerdene. Og for de som vil prøve selv, naturligvi­s. Vindyrking er jo på fremmarsj også her i landet. Dette er håndboken du trenger!

Aanes glemmer heller ikke de av oss som nøyer oss med å drikke vin, og har flere tips om hvordan pare naturvin med mat. Hun gjentar bl.a. den viktige kunnskapen om at pinnekjøtt og vellagret champagne er en klassiker. Så vi oppfordres til å teste nye og uvanlige kombinasjo­ner, fordi «Noe av det forfrisken­de med naturvin er at den gir deg muligheten til å glemme reglene og bryte opp i gamle mønstre. Fordi reglene for hva vin skal smake, ikke er like fastsatte når det kommer til naturvin, gir dette nye premisser for hvordan man kan sette sammen mat og vin, og muligheter for å finne frem til nye og overrasken­de kombinasjo­ner.»

Vinmonopol­ets nettsider har det Lise Aanes kaller «et ekstremt bredt utvalg naturvin», og hun ramser opp en rekke barer og restaurant­er som også er gode på den nye vinen.

 ?? ?? NATURVIN
Lise Aanes 328 sider
449 kroner Forlaget Press
NATURVIN Lise Aanes 328 sider 449 kroner Forlaget Press

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway