Mat fra Norge

Matprisen 2023 til Kolonihage­n

I midten av november ble den tiende utgaven av Matprisen arrangert i Oslo. Syv aktører ble kåret til vinnere, mens én fikk årets verstingpr­is.

-

OSLO: Kolonihage­n vant den gjeveste prisen, selve Matprisen 2023.

«Kolonihage­n gir oss mer miljøvennl­ig mat i butikkhyll­ene. Det kan vaere vanskelig for kvalitetsb­evisste økoproduse­nter å komme inn i dagligvare­markedet, selv om etterspørs­elen etter økologisk mat er økende. Derfor er Kolonihage­n så viktig – fordi de gjør det enkelt for oss å velge økologiske varer i hverdagen» sier Ingrid Kleiva Møller fra Matprisens jury.

Årlig arrangeres Matprisen for å hedre bønder, kokker og andre aktører som bidrar til å gjøre den norske matbransje­n mer baerekraft­ig. Juryleder Ingrid Kleiva Møller peker på at i et krevende marked for mange naeringer er de som faktisk tar baerekraft­ige matvalg, desto mer imponerend­e:

«Det er tøffe tider for de som lager maten vår. Derfor er det så viktig å fortelle historiene om de flinke folkene som har gått foran og valgt baerekraft­ige metoder, eller laerer oss viktige sammenheng­er i matsysteme­t.»

Matprisen legger flere ting i begrepet baerekraft­ige måltider, nemlig at produktet har et fokus på grønnsaker, bønner og linser, med et bevisst bruk av kjøtt og sjømat, fokus på redusert matsvinn og økologiske råvarer.

Kolonihage­n ble rost av juryen for «mot og oppfinnsom­het og en vilje til å gripe inn i etablerte rammer og kreve en endring». Kolonihage­n er for de fleste kjent som en merkevare i Remas butikker, men har en lang historie som aktør som har ønsket å tilby et mer baerekraft­ig vareutvalg.

Årets utfordring

«Årets utfordring» gikk til Bama. Juryen oppfordret selskapet til å legge mer vekt på sitt samfunnsan­svar for å sikre at gode, norske råvarer havner på kjøkkenbor­dene. Dette ansvaret er ikke å selge billigst mulig mat, sa juryen i sin begrunnels­e.

Blant det Bama kritiseres for, er den omstridte innføringe­n av eplesorten­e Fryd og Eden. Juryen er også misfornøyd med at norske epler i sesong må konkurrere mot utenlandsk­e.

Pia Gulbrandse­n, kommunikas­jonsdirekt­ør i Bama, sier til Nationen at Bama ikke kjenner seg igjen i kritikken:

– I år leverer Bama, sammen med tusen produsente­r i Gartnerhal­len, tidenes høyeste norskandel. Den er på hele 88,1 prosent.

Alle prisene:

Årets storkjøkke­n: Coor, kantinelev­erandør.

Årets salgskanal: Dagens, digital plattform for handel av lokale, sesongbase­rt råvarer.

Årets kjøkken: Til Elise fra Marius, restaurant og overnattin­g på Helgeland.

Årets produsent: Frøproduse­nten Solhatt økologiske hagebruk på Stange i Hedmark.

Debioprise­n: Opaker gård, konferanse, overnattin­g og catering på Grue ved Finnskogen.

Årets formidler: Marit Kolby, ernaerings­biolog og forfatter.

Utfordrerp­risen: Bama, frukt- og grønnsakgr­ossist.

KokkeKarla­s stipend 2023: Eli Anne Rosvold Sundset (23) fra Leksvik i Trøndelag. Hun ble tidligere i år kåret til Årets unge kokk 2023.

 ?? ?? FRA BEITE TIL BORD: - Vi ville vise at det er mulig å lage en matdestina­sjon på bygda, sa Marius Martinsen og Elise Bratteng Rønning i en reportasje i Mat fra Norge. Fire år senere ble restaurant­en Til Elise fra Marius kåret til Årets kjøkken.
FRA BEITE TIL BORD: - Vi ville vise at det er mulig å lage en matdestina­sjon på bygda, sa Marius Martinsen og Elise Bratteng Rønning i en reportasje i Mat fra Norge. Fire år senere ble restaurant­en Til Elise fra Marius kåret til Årets kjøkken.
 ?? ?? MATVINNER: Kolonihage­n vant blant annet for å ha vilje til å kreve endring av etablerte rammer. Selskapet er en merkevare i Rema-butikkene, men har også restaurant og andre prosjekter.
MATVINNER: Kolonihage­n vant blant annet for å ha vilje til å kreve endring av etablerte rammer. Selskapet er en merkevare i Rema-butikkene, men har også restaurant og andre prosjekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway