Mat fra Norge

Stjernelae­rlingen

I sitt første år på videregåen­de ble hun kåret til Årets Kokketalen­t 2022. Siden har Anne Urdal Gramstad (18) fra Stord ikke sett seg tilbake.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

NÅ ER HUN i full gang som kokkelaerl­ing på Bent Stiansens gourmetres­taurant Statholder­gaarden i Oslo, som har hatt stjerne i Guide Michelin i 25 år. 18-åringen fra Stord fikk først forsøke seg som utplasseri­ngselev på restaurant­en, og etter 10 dager med iherdig innsats leverte hun søknad om laereplass til kjøkkensje­fen. Han bestemte seg raskt, og det var en strålende blid Anne som kunne dra hjem til Fitjar videregåen­de med en kontrakt i reiseveske­n.

– Jeg ble litt «starstruck» da jeg første gang kom inn på kjøkkenet og Bent Stiansen sto travel og laget mat. Jeg tenkte, oi, skal jeg jobbe her? Men det har gått over all forventnin­g. På Statholder­gaarden har du alle muligheter til å bli en dyktig kokk. Men du må ville det selv. Jeg er ambisiøs og har lyst til å bli skikkelig god. Og så har jeg lyst til å legge ned den innsatsen som kreves for å bli det, sier Anne.

Hva skal du bli når du blir stor?

– I fremtiden har jeg lyst til å prøve meg i kokkekonku­rranser og samtidig jobbe med fine dining. Men jeg kunne også tenke meg å jobbe med litt enklere mat, for eksempel på en turisthytt­e, der jeg kan gå ut og plukke epler selv og så bake eplekake.

Hvem er forbildene dine blant kokker og kjøkkensje­fer i Norge?

– Det er min tidligere sjef Julie Log på fantastisk­e Urt & Ugras på Stord. Hun har laert meg nesten alt jeg kan. Jeg jobbet der mens jeg gikk på kokkelinje­n og fikk prøve meg på alt fra enkle lunsjer til fine dining og flott festmat. Jeg er alltid velkommen innom og jobber der når jeg er hjemme på Stord.

Hva er det beste med norske mattradisj­oner?

– Jeg liker måten vi preservere­r råvarer på, med tørking, salting, sylting og luting. Det er alltid spennende å åpne en kokebok med tradisjons­mat og teste gamle, gode oppskrifte­r. Og så er jeg veldig glad i ribbe! Pappa lager verdens beste ribbe til jul.

Og det verste?

– Vi må bruke mer av alle de fine råvarene våre og bli flinkere til å kjøpe lokale råvarer, ikke bare det som er billigst.

Hva har du alltid i kjøleskape­t hjemme?

– Grapefrukt­juice og havremelk. Pluss egg og smør.

Hva er favorittre­tten din?

– Pasta, i alle varianter. En favoritt akkurat nå er pasta med scampi, chili, hvitløk, olivenolje og litt honning.

Hva var det beste du visste da du var liten?

– Pappas langpannep­izza. Helt klassisk med kjøttdeig, god saus og masse ost.

Har du noen favoritt blant kokebøker og matnettste­der?

– Jeg har masse kokebøker. Haha, det finnes ikke så mange andre bøker i bokhyllen! Jeg kan anbefale en av kokebøkene til sjefen min, Bent Stiansen. «Stiansen til hverdags», den er fin, med veldig gode oppskrifte­r. Det er en pannacotta med rabarbra der, som er helt fantastisk.

Er det noe du har dilla på å lage akkurat nå?

– Brød! Det er så gøy. Jeg har «stjålet» med meg litt surdeigsst­arter fra jobb, og eksperimen­terer med oppskrifte­r. Planen er å bli flink til å bake brød.

Hva hører du på når du lager mat?

– Det kommer litt an på stemningen, nå i desember liker jeg julemusikk, men ellers blir det mye jazz.

Har du et godt tips mot matsvinn?

– Sett av en dag i uken til restemat. Og planlegg innkjøpene. Et annet godt tips er å vaere laerling i Oslo! Haha, da har du ikke så mye penger å bruke på unødvendig mat.

Hvor og hva går du helst ut og spiser?

– Jeg liker å prøve nye steder og er glad i all slags mat, enten det er italiensk, asiatisk, norsk eller fransk. Jeg var nylig på Brasserie France og fikk herlig, gratinert løksuppe, klassisk tartar og massevis av godsaker fra en stor desserttra­lle.

Det er klart for ditt siste måltid. Hva står på menyen?

– Siden det snart er jul nå, så må det bli en skikkelig god ribbe. Med mye surkål, gode poteter og masse deilig saus og ihjelkokte gulrøtter. Det er jo alltid noen som glemmer de gulrøttene.

POTETLOMPE­R MED GRAVET LAKS, dillmajone­s og syltede sennepsfrø «En enkel og god forrett som passer fint i julen»

1 kg kokt potet 40 g smeltet smør 75 g mel

45 g fløte salt

Press kokte, avkjølte poteter gjennom en sil. Bland alt til en fin deig og smak til med salt. Kjevle ut flatt og stikk ut runde lomper av ønsket størrelse. Eller klapp ut lompene med hendene til passe tykk størrelse.

Stek lompene på takke eller i tørr panne på middels varme. Legg lompene i et klede etter hvert som de stekes.

DILLMAJONE­S ca. 80 g frisk dill 4 dl nøytral olje 2 eggeplomme­r 0,5 ts salt

0,5 ts dijonsenne­p 2 ts sitronsaft eller eplesidere­ddik

Kjør dill og olje i blender eller med stavmikser. Kjør lenge, til urtene er helt most. Hell over i en kjele og varm opp til 55–60 grader. Avkjøl. Sil oljen gjennom et klede.

Rør sammen eggeplomme­r, salt og sennep, og halvparten av syren. Pisk inn dilloljen, bare noen dråper i starten, så litt og litt til du har en glatt og fin majones.

Smak til med resten av syren og eventuelt pepper eller litt mer salt.

GRAVET LAKS

500 g laksefilet, uten skinn og bein

1 ss fennikelfr­ø

1 ss sennepsfrø

0,2 dl akevitt eller konjakk

2 ss sukker

1 neve hakket dill

Kutt laksen i terninger. Bland sammen resten av ingrediens­ene, og vend sammen med laksen.

La det ligge kjølig over natten, eller i flere dager, da får du mer smak. Laksen kan støpes i form eller du kan bruke en skje for å legge laksen fint på lompen.

SYLTEDE SENNEPSFRØ 1/2 dl sennepsfrø

TIL LAKE

1,5 dl vann

1 dl eplesidere­ddik 1/2 dl sukker

1/2 ts salt

Kok først sennepsfrø­ene i 3–5 omganger, bruk nytt vann hver gang. Kok opp syltelake og legg i frøene. La stå natten over.

Ha dillmajone­s på lompene og legg på gravet laks og syltede sennepsfrø. Pynt med frisk dill.

Jeg kunne også tenke meg å jobbe med litt enklere mat, for eksempel på en turisthytt­e, der jeg kan gå ut og plukke epler selv og så bake eplekake.

Anne Urdal Gramstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway