Mat fra Norge

PASTA BLOMKONARA

-

Blomkål får fantastisk smak fra ansjos, pinjekjern­er og safran i denne siciliansk­e pastarette­n som smaker syndigere enn den er.

4 personer

1 blomkål (gjerne grønn romanesco eller en blanding)

500 g store rigatoni pastarør

1 liten løk, finhakket

5 salte italienske ansjoser (fra glass)

0,5 dl hvitvin el hvit vermut

1 klype safran

30 g rosiner (valgfritt)

30 g pinjekjern­er

Ha safran og rosiner oppi hvitvinen og la stå på benken. Kok opp lettsaltet vann i en stor kjele. Del blomkålen i buketter og kok dem til de er ganske møre, ca. 5–7 minutter. Løft bukettene ut med en sil og sett til side. La kokevannet stå på varmen.

Varm opp olje i en stor stekepanne og ha i finhakket løk. Salt litt og la løken svette på lav varme noen minutter uten å ta farge. Ha i ansjosene og stek videre mens du bryter dem i biter. Ha i blomkålen sammen med en liten kopp av kokevannet. (Ta gjerne vare på noen små fine blomkålbuk­etter til å pynte med til slutt) Stek videre på medium varme i ca. 10 minutter mens du knuser blomkålen så det hele blir til en grov saus. Ha i rosiner, pinjekjern­er og safran i blandingen og la det varme seg videre.

Ha pasta i kokevannet og kok til nesten al dente (ca. 2 minutter mindre enn det står på pakken). Ta vare på 1–2 dl av kokevannet og sil av pastaen. Ha pastaen over i blomkålbla­ndingen og spe med 1 dl av kokevannet og stek videre mens du rører og ser at sausen fester seg til pastaen. Ha i mer kokevann til du syns den har god nok kremete konsistens. Smak til med salt og mye nykvernet svart pepper. Server gjerne med ristede brødsmuler eller noen gode dryss med parmesan på toppen hvis du vil.

 ?? ?? GRØNN BLOMKÅL: Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli. Bruk det du får tak i. Midtvinter­s er det ofte mest importert. Men til denne retten kan du fint bruke frossen også.
GRØNN BLOMKÅL: Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli. Bruk det du får tak i. Midtvinter­s er det ofte mest importert. Men til denne retten kan du fint bruke frossen også.
 ?? ?? BLOMKONARA: Godt kokt blomkål lager en veldig fin saus som kan minne om den du får med eggeplomme­r. Kombiner gjerne med litt bacon på toppen.
BLOMKONARA: Godt kokt blomkål lager en veldig fin saus som kan minne om den du får med eggeplomme­r. Kombiner gjerne med litt bacon på toppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway