Mat fra Norge

EN LITEN TITT BAK SLOTTSDØRE­NE

- kari.einertsen@aftenposte­n.no Redaktør

KVEITE MED PLOMMER fra Bygdøy kongsgård, elg fra Sikkilsdal­en, rose fra Mågerø. Når Det kongelige slott inviterer til middag, er lokale produkter ofte fremhevet. Men hvor viktig er det egentlig for Slottet å servere norske råvarer?

- VELDIG VIKTIG, svarer kongens egen kokk, Nicolai Lundsgaard, som har ansvaret for all maten som lages på Slottet. De siste ti årene er det han som har bestemt hva kongen og dronningen skal spise, hva som står på menyen når kongeparet inviterer til fest, og hva de rundt 150 ansatte får til lunsj i slottskant­inen hver dag.

HAN STREKKER SEG langt for at menyen skal vaere basert på norske råvarer, både egenprodus­erte og innkjøpte. Men akkurat hva de kongelige foretrekke­r på tallerkene­n, er han mer hemmelighe­tsfull om.

– Hadde jeg røpet det, ville de fått de samme rettene alle steder de besøker i et år fremover. Det har de brent seg på tidligere.

DANSKE LUNDSGAARD er førstemann ut i Mat fra Norges nye intervjuse­rie Format, der vi vil møte mennesker som har en sentral plass i den norske matkjeden, fra bønder og kokker til influenser­e og vinproduse­nter. Alle har en historie å fortelle og kunnskap og filosofi å dele.

VI INTRODUSER­ER også en annen spalte i 2024s første utgave, nemlig Kjøkkenrev­isjonen, der kokebokfor­fatter og journalist Per Asbjørn Risnes rydder i kjøkkensku­ffene, kvitter seg med overflødig redskap og justerer ønskeliste­n. For hvor mye verktøy trenger vi egentlig for å lage god mat?

GJØR DET ENKELT. Det kan vaere mottoet for inventaret i kjøkkenska­pene – og for flere av artiklene i denne utgaven av Mat fra Norge. Selv kongens kokk har en enkel yndlingsre­tt: Potetmos med masse smør!

God lesning!

 ?? ?? KONGENS MANN: Nicolai Lundsgaard har vaert kjøkkensje­f ved Det kongelige hoff i ti år.
KONGENS MANN: Nicolai Lundsgaard har vaert kjøkkensje­f ved Det kongelige hoff i ti år.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway