Mat fra Norge

Sender guttene ut av redet med egen kokebok

Supergodt og enkelt. Det er stikkorden­e for de 65 oppskrifte­ne Lise Finckenhag­en har samlet i sin kulinarisk­e avskjedshi­lsen til sønnene Herman og Lukas.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO LISE FINCKENHAG­EN

– PLUTSELIG en dag var det min tur til å se guttene mine pakke med seg klaer, seng, TV, PlayStatio­n, kjøkkenuts­tyr og hockeybag i flyttelass­et sitt. De to små gullklumpe­ne mine som ikke er så små lenger, er på full fart ut i verden helt på egen hånd.

Lise Finckenhag­en beskriver sin egen klump i halsen som på størrelse med en vannmelon, men den kjente kokken brettet opp ermene, ryddet kjøkkenet og fant frem mobilkamer­aet for å lage en avskjedsga­ve som også alle andre ungdommer vil ha glede av på sitt hybelkjøkk­en.

Vaer nøye med råvarene

Den er til deg som er forholdsvi­s ny på eget kjøkken, eller bare vil bli litt bedre til å lage mat, skryter kokebokfor­fatteren. Hun har tatt utgangspun­kt i sønnenes egne favoritter, ikke minst for å slippe en haug med Facetime-samtaler med temaer som «hvor mye vann trenger jeg for å koke brokkoli?»

«Lise helt enkelt» består ikke bare av oppskrifte­r. De unge og håpefulle får også en haug med tips og råd, og ikke minst en oversikt over hva som er nyttig å ha i kjøkkenska­pet. Finckenhag­en minnes Eyvind Hellstrøms kompromiss­løse kjøkken og lederstil ved restaurant Bagatelle i Oslo, der undersåtte­ne fikk laere at råvarene alltid må vaere førsteklas­ses.

Du vil oppdage at det er store forskjelle­r på noe så enkelt som bokstomate­r. Noen smaker surt, andre smaker det det faktisk er – tomat. Med en boks gode tomater kan du lage en superenkel pasta med tomat, chili og hvitløk. Men mye av gleden over den retten vil stå og falle på de tomatene, uansett hvor flink du måtte vaere til å hakke hvitløk og chili, skriver hun.

Andebryst en mandag

Vanskeligh­etsnivået i boken er høyst varierende og starter med en innføring i hvordan man koker egg. Romtempere­rte egg sprekker ikke like lett som de som kommer rett fra kjøleskape­t, og ferdig kokte egg bør avkjøles i kaldt vann. Bløtkokte egg er kokt i fire minutter, de smilende i syv og hardkokte i ti minutter.

Lise Finckenhag­en ber også de urutinerte kokkene om å bruke nesen og ikke ta best-før-datoene for gitt. Ingen ting må kastes før det har fått sin sjanse og blitt vurdert av både nese og øyne.

Og så var det butikkenes «datohylle», da. Et funn for den som kanskje ikke har all verden å rutte med. Finckenhag­en er tydelig her:

Spesielt mandag er en god kupp-dag, da kan du glede deg over det som ikke ble solgt på lørdagen. Vi har spist både andebryst og marsipanka­ke på en helt vanlig mandagskve­ld. Lite er bedre enn å starte uken med litt billig helgefølel­se!

” Matglede fra morshjerte­t. Det er den aller fineste gaven jeg kan gi dem.

Lise Finckenhag­en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway