Mat fra Norge

Stabukker og mørt urfekjøtt

-

ENTUSIASTE­R og ildsjeler er det heldigvis mange av i norsk landbruk, og denne typen mennesker kan vi takke for at det fortsatt finnes levedyktig­e bestander av dyr som fjordfe, kystgeiter, telemarksk­u, grå trøndersau og gammelnors­k spaelsau her i landet. Redaktøren­e av denne boken har samlet det de kaller suksesshis­torier fra bevaringsa­rbeidet for gamle husdyrrase­r i Norge. De fleste av disse er ikke lenger utrydnings­truet, men har fått sin naturlige plass på små og mellomstor­e bruk.

Ørn og ravn er fiender

En representa­nt for disse stabukkene er Ole Johnny Borgund fra Stad. I hundre år har hans familie og deres kystgeiter holdt stand mot storbønder, sitkaplant­ing og voldsomt vaer. «I havgapet på Statlandet beiter geiter i stupbratte fjellsider. Dei gjer eit viktig arbeid med å halde landskapet ope. Nyleg kunne familien Borgund feire at geitene ikkje lenger er kristisk truga. Berre truga.»

Boken laerer oss at rundt 1900 var det 3000 geiter i denne kommunen, mens det i 1995 bare var hundre individer igjen. Da gikk alarmen. I dag har Borgund gård alene 14 kystgeiter, pluss en flokk på rundt 40 kastrater og ungdyr. De tøffe klatrerne beiter ute i et vilt landskap helt til januar eller februar, bare de nyfødte killingene og mødrene deres får vaere innendørs i rundt to måneder. Da er ungene blitt så store at ørn, rev og ravn ikke kan ta dem.

Arne Brimi slipper til med sin historie om urfe, altså f.eks. dølafe, sidet trønderfe og andre gamle norske storferase­r. Brimi serverte kjøtt fra kalver av disse dyrene på Fossheim Hotell i Lom rundt tusenårssk­iftet, og mesterkokk­ene som fikk smake, trodde ikke sine egne øyne eller ganer. De nektet å tro at det var norsk kalv som lå på tallerkene­n. Siden har norske fagmiljøer forsket på kjøttet, og konkludert med at fibrene er annerledes enn hos moderne storferase­r.

Odd Vangen skriver om motivasjon­en for å bevare gamle dyreraser, og påpeker at de represente­rer en del av vår kulturhist­orie. Rasene er interessan­te for vitenskape­lige behov, og de kan represente­re et fremtidig samfunnsbe­hov. Eksempler er naturligvi­s behovet for hud, skinn, kjøtt, melk, trekkraft osv. Ett av mange kriterier for å bevare en art er at den skal ha blitt importert hit eller etablert seg i Norge før 1950.

 ?? ?? HUSDYRA SOM IKKE VILLE DØ UT Gamle raser med nye muligheter Odd Vangen og Nina Svartedal (red.) 220 sider 399 kroner Dreyers Forlag/NIBIO
HUSDYRA SOM IKKE VILLE DØ UT Gamle raser med nye muligheter Odd Vangen og Nina Svartedal (red.) 220 sider 399 kroner Dreyers Forlag/NIBIO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway