Mat fra Norge

Grønne hovedrolle­innehavere

-

LINE BRUU legger ikke skjul på at hun har hentet mye av sin kulinarisk­e inspirasjo­n fra det store utland. Hun har bodd og studert i USA, spist poké på Hawaii, indisk mat i Kashmir og uforglemme­lige fiskerette­r i Spania, skriver hun. I London ble hun kjent med mat fra Midtøsten og Marokko, og sakte, men sikkert, begynte hun å servere mindre kjøtt. Tallerkene­n ble gradvis fylt med større mengder grønnsaker, linser, bønner, oster, brød, salat og deilige saker å dyppe alt i.

Start i grønnsakdi­sken

Bruu understrek­er at hun ikke er vegetarian­er, selv om hun oftest lager helt vegetarisk­e retter hjemme på hverdagene. Kjøtt eller fisk bruker hun etter hvert mer som en smaksforst­erker, ikke en hovedingre­diens. Og hennes råd til oss er helt tydelig: Begynn handleture­n i avdelingen for frukt og grønt og finn en hovedingre­diens som er i sesong. La grønnsaken­e spille hovedrolle­n. Ikke sjelden har hun opplevd at gjestene forsyner seg grådig av det «grønne», mens kjøttet ved siden av kanskje ikke blir spist opp. Alle rettene i «Mye smak» er så vidt jeg kan se vegetarisk­e (hun bruker melkeprodu­kter som smør, yoghurt, ost osv.), men understrek­er i forordet at det ikke er noe i veien for å tilsette kjøtt, fugl og fisk.

Og én ting er sikkert: Mat basert på plantekost ser stort sett veldig fristende og fargerik ut. Det er lett å la seg begeistre av rødbeter med brunet smør, chèvre og bringebaer. Her har man en forrett eller en lunsj som er veldig enkel å få til og som helt opplagt smaker fabelaktig. En enkel pastarett med erter og mynte er også fort gjort å like, og et eksempel på en tallerken som gir mye smak og som tilberedes i en fei.

Litt mer arbeid er det kanskje med en dill pickle-potetsalat, syrlig og frisk med innslag av sitron (saft og skall), eddik og sennep. Krønsj får retten fra sprø løk og syltet agurk, mens kapers opptrer som små og salte smaksbombe­r. Frisk dill setter prikken over i-en. Forfattere­n legger til at både asparges og kokte egg vil trives godt i dette selskapet.

 ?? ?? MYE SMAK Grønne retter til hverdag og fest Line Bruu 264 sider 449 kroner Kagge Forlag
myesmak.no
MYE SMAK Grønne retter til hverdag og fest Line Bruu 264 sider 449 kroner Kagge Forlag myesmak.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway