Mat fra Norge

Kok i ensom majestet

-

SJANGER blir viktigere og viktigere for de som lager kokebøker, og denne er for enslige sjeler. Det handler ikke om de som ikke greier å regne seg frem til riktig mengde ingrediens­er med utgangspun­kt i en oppskrift for fire, men «Denne boken er til deg som skal lage mat bare til deg selv, og som ønsker gode ideer for å gjøre maten best mulig.»

Forfattere­n peker dessuten på flere utfordring­er som de single må bale med: Ingen andre enn deg handler, pakker ut matvarer, lager maten eller rydder opp etterpå. Opplagt et hardt liv, så her må det kraftig kost til!

Søl mindre på benken

Kokebokdeb­utant Pål Robert Jahnsen starter med sine beste kjøkkentip­s, og mye tyder på at det er nybegynner­en som er i hans tanker: «Vask hendene før du setter i gang og underveis i matlaginge­n, saerlig når du skjaerer opp kjøtt og kylling», lyder det. Det er også lurt å ha store nok bakeboller og skjaerebre­tt, da søler du mindre på benken.

Oppskrifte­ne er delt inn i kapitlene salater og småretter, fisk, kylling, kjøtt, oppskrifte­r med airfryer, poteter, brød, tilbehør av flere slag og kaker og desserter.

Jahnsen (som er utdannet sykepleier) klinker til med en spenstig versjon av bakt sellerirot, der det brukes både blåmuggost og valnøtter i smaksbilde­t. Med bl.a. sopp, rødløk, honning og grønn salat ser retten dessuten veldig lekker ut. Han byr videre på en ikke altfor mye brukt klassiker, stekt fiskepuddi­ng! Servert med reker og grønnsaker i karrisaus får man en spennende vri på den tradisjons­rike råvaren.

Det er lett å la seg forføre av en kyllingfil­et i spinat, som har den fordelen at det meste tilberedes i en og samme stekepanne. Bygggryn er en sentral ingrediens her, og kornet sender retten i retning en kremet risotto.

Pål Robert Jahnsen er åpenbart en kar som liker karbonader. Syv sider er avsatt til den norske klassikere­n, vår egen hamburger. Det starter med en grunnoppsk­rift, der en blanding av karbonaded­eig og svinekjøtt­deig utgjør ryggraden i farsen. Krydder er salt, pepper og muskat. Mel, potetmel og vann sørger for riktig konsistens. Og med disse karbonadek­akene i boks kan du leke deg med flere varianter av ferdig rett, der den med nykål, poteter og sjysaus kanskje er den mest fristende. Her synes jeg det er litt snaut med én ensom karbis på tallerken, ta minst to!

 ?? ?? ÉN TIL BORDS 90 oppskrifte­r bare til deg Pål Robert Jahnsen 234 sider 399 kroner Bonnier Norsk Forlag @singel_kokken
ÉN TIL BORDS 90 oppskrifte­r bare til deg Pål Robert Jahnsen 234 sider 399 kroner Bonnier Norsk Forlag @singel_kokken

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway