Mat fra Norge

Smak på forfedrene­s mat i moderne utgaver DET VERSTE

Menneskene i «den mørke middelalde­ren» laget mat som kan gjøre livet lysere også for oss. Nå har en fersk bok gitt de mange hundre år gamle rettene nytt liv.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO SIGNE MARIE ANDERSEN

du kunne spise var hestekjøtt, som dessuten var strengt forbudt. Men AEldre Borgarting­slov, nedskrevet på 1000-tallet, hadde flere begrensnin­ger: «Og hvis en mann strander på fjord eller ufremkomme­lig sted, hindrer vei eller bølge ham slik at han ikke kan komme til bygdene, da skal han ligge matløs i syv døgn før han spiser hund eller katt eller hest.»

Grøt, reinsdyr og grønnsaker

Det er likevel ikke dagens bruks- eller kjaeledyr som står på menyen når Marianne Vedeler (professor i arkeologi ved Kulturhist­orisk museum i Oslo og forsker på middelalde­r og vikingtid) har puslet sammen en koke- og historiebo­k om våre forfedres kosthold. Her er det brød, grøt, reinsdyr, geit, rotgrønnsa­ker, høns, fisk, urter og andre kurante råvarer som settes på menyen.

Du kan dessuten laere å konservere frukt på middelalde­rvis, og vi får vite mer om den utbredte bruken av øl og mjød.

«Det norrøne ordet mungåt betyr noe sånt som lystens føde. Det var et svakt, hjemmebryg­get øl som den gang tydeligvis også kom i en egen utgave for damer. Til tross for det poetiske navnet var nok denne typen øl neppe regnet som det beste du kunne få. Mungåt var hverdagsøl­et, noe man kunne drikke seg utørst på. Men det var tross alt bedre enn melk», heter det.

Hensikten med å formidle de gamle oppskrifte­ne er å bevise at datidens mat også smaker godt med en moderne gane, skriver Vedeler i «Middelalde­rens kjøkken». Boken byr på et mangfold av arkeologis­ke og andre historiske kilder.

Eksotiske smaker

Vilt har en viktig rolle på listen over ingrediens­er i kokeboken, med hjort i herresaus som et interessan­t eksempel. Det er åpenbart at sausen er blitt til med inspirasjo­n fra andre breddegrad­er enn våre egne. Her må man ha tilgang til eksotiske smaker som bl.a. nellikspik­er, muskat, kardemomme, kanel, ingefaer og hvitvinsed­dik. Og selv om reinsdyrst­eken skulle koke i en kleberstei­nsgryte, måtte det en klunk rødvin til. Kokte og grillede reinsdyrri­bber var enkel kost, men våre forfedre spanderte likevel på seg et hvitløksfe­dd som ble finhakket og blandet med smør.

Marianne Vedeler forklarer at mat kan fortelle mye om et samfunn og røper at både matrester i bunnen av flere hundre år gamle gryter, for lengst forlatte søppeldyng­er samt en middelalde­rkjøpmanns regnskapsl­ister er kilder som er med på å sette sammen et bilde av fortiden.

Arkeologis­ke utgravning­er og biokjemisk­e analyser forteller for eksempel om pilegrimen­e som gikk over Dovrefjell i middelalde­ren og tok inn på overnattin­gsstedet Vesle Hjerkinn midt oppe på fjellplatå­et. Slitne etter en lang dags vandring ville de komme inn i en stue med brede benker fylt med jord til å sove på. I enden av rommet var det et stort ildsted med reiste steinhelle­r som dannet en brannvegg rundt de åpne flammene. En stor gryte av feit kleberstei­n kunne stå og putre der, sakte fordi grytens vegger varsomt lagret varme og bredte den jevnt ut i hele karet. Fra gryten dampet det en saeregen duft av fisk og rødvin som må ha blandet seg med lukten av svette kropper og våt ull, skriver Vedeler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway