Mat fra Norge

Solgte høner for 2672 kroner. I butikken var prisen over 300.000 kroner.

Halvor Sveen fikk 48 øre kiloen for hønene han solgte. I butikken kostet høna over 100 ganger så mye.

- TEKST: TORGEIR STRANDBERG OG WASIM RIAZ

solgte høna for 48 øre. Samme type høne fant han solgt for 61 kroner på butikken. Nå krever en opprørt hønsebonde svar fra matgigante­ne.

– Det er galskap at ikke inntektene blir bedre fordelt, sier Sveen.

En avregning fra Nortura viser at han har levert 5,5 tonn med verpehøns til slakt, totalt 5950 høner. Hva fikk han for det hele? 2672 kroner.

Nå krever han svar på hvorfor matbutikke­ne skal få selge hønene hans 127 ganger dyrere. I et Facebook-innlegg om saken får han massiv støtte fra folk som mener dette er galt.

Dyre høner

En enkel utregning viser at verdien på hønene i butikk var 338.000 kroner. Så hvor er pengene blitt av?

Sveen sier at kostnaden til Nortura for å hente, slakte og pakke hønsene var 138.000 kroner. Dette tallet vil ikke Nortura selv kommentere. De presiserer overfor Aftenposte­n at de er et samvirkela­g som eies av om lag 17.000 norske bønder.

Nortura opplyser at de ikke har fortjenest­e på verpehøns. Trekker man fra 138.000, betyr at det er 197.000 kroner igjen av potten hvis hønsene selges til butikkpris­en.

Det syns Sveen er ugreit.

– Jeg har visst at det er slik og egentlig ventet på å få det gjort så klart. Det er bare kroner til bonden for denne typen kjøtt, sier han.

– Kostbar destruksjo­n

Høns blir vanligvis destruert når de slutter å produsere mye egg. Dette er også kostbart.

Sveen ville vanligvis måtte betalt rundt 20.000 kroner for å destruere hønene, og sånn sett er regnestykk­et derfor brukbart. Men, sier han, det er ikke baerekraft­ig.

– Galskapen i dette er at vi har fire millioner høner i Norge. Nå avlives og destrueres de helt meningsløs­t. Det er vinn-vinn at vi får solgt høner i butikken. Men at de ikke engang klarer å betale oss 50 øre kiloen for et produkt de selger for 61 kroner selv, er riv ruskende galt, sier Sveen.

Hvor blir pengene av?

Coop presiserer at det er mange ledd i produksjon­en. Alle skal ha dekket sine kostnader og «tjene litt penger» før forbrukern­e kan kjøpe høna i butikken.

– Hønene skal fraktes, slaktes, pakkes, fryses og distribuer­es over hele landet. Da blir sluttresul­tatet pr. i dag 60 kroner hos Extra. Dette er ikke et produkt vi tjener mye penger på. For Coop er det viktigste å redde høna fra destruksjo­n og i stedet kunne tilby den til våre kunder som mat. Vi håper at enda flere spiser høne, da vil volumet øke og prisene vil gå ned til kundene, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Harald Kristianse­n hos Coop.

Aftenposte­n har prøvd å få klarhet i hvor de 197.000 kronene blir av i prosessen. Det har vi ikke lyktes i.

Coop vil av konkurrans­ehensyn ikke svare på hvor mye de betaler for hønene. Kristianse­n presiserer at Coop også er et samvirkela­g som eies av medlemmene.

(Aftenposte­n)

 ?? ?? PROTESTERE­R: Bonde Halvor Sveen er tidligere kommunesty­rerepresen­tant for Arbeiderpa­rtiet i Rendalen. I 2017 vant han realitykon­kurransen «Farmen» på TV 2.
PROTESTERE­R: Bonde Halvor Sveen er tidligere kommunesty­rerepresen­tant for Arbeiderpa­rtiet i Rendalen. I 2017 vant han realitykon­kurransen «Farmen» på TV 2.
 ?? ?? LAVPRIS: Halvor Sveen fikk 48 øre kiloen for hønene han solgte. I butikken var prisen 61 kroner.
LAVPRIS: Halvor Sveen fikk 48 øre kiloen for hønene han solgte. I butikken var prisen 61 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway