Mat fra Norge

Nordisk åpning

- kari.einertsen@aftenposte­n.no Redaktør

DET ER TI ÅR

siden nå i vår. Jeg besøkte Norges beste restaurant og fikk servert grøt med pinne. Et øyeblikk tenkte jeg det var en spøk, at det som så ut som grøt, var noe helt annet. Men så tok jeg en skje, og det var himmelsk. Rømmegrøt med smør og revet, tørket reinsdyrhj­erte. Smaken av det gamle Norge. Barndommen­s olsokfeiri­nger og seterbesøk i én skje.

SELVFØLGEL­IG

er det lett å le av tanken på at en (da) tostjerner­s Michelin-restaurant som tar flere tusen kroner for et måltid, serverer grøt. Naerliggen­de å minne om «Keiserens nye klaer». Men etter å ha smakt Maaemos rømmegrøt, var det hverken hånflir eller skam som fylte meg. Det var stolthet og glede.

MAAEMO

er det ypperste norske eksemplet på en gastronomi­sk bølge som startet da 12 nordiske kjøkkensje­fer i november 2004 dro til København og signerte ti bud for det nordiske kjøkken. På den tiden hadde Michelin-guiden stjernemer­ket fem norske restaurant­er. De fleste franskinsp­irerte. I dag er det 20 stjerneres­tauranter i Norge, og langt de fleste er inspirert av den nordiske bølgen. Men også vi ved kjøkkenben­ken hjemme er påvirket. Det gourmetkok­kene dro i gang for 20 år siden, har spredd impulser helt inn i hverdagsmå­ltidene våre.

I DENNE utgaven av Mat fra Norge har journalist Per Asbjørn Risnes gjort et dypdykk i den nordiske bølgen. Hvorfor oppsto den, og hva har den egentlig betydd?

NÅR MAN LESER de ti budene i dag, virker de nesten selvfølgel­ige. Det handler om dyrevelfer­d, sesong, lokal- og baerekraft­ig produksjon. Men etter å ha hørt datidens kjøkkensje­fer beskrive mattilfang­et rundt årtusenski­ftet, da de kjørte til Skåne for å få tak i sjalottløk og jordskokke­r eller fikk råvarene sine fra et fly fra Paris, er det åpenbart at mange har jobbet hardt for at vi skulle komme dit vi er i dag. Også utenfor restaurant­ene. Matvarene kommer ikke inn på kjøkkenet av seg selv. De skal jo produseres, dyrkes, sankes, fanges og jaktes.

SÅ TIL KOKKER, bønder, fiskere, sankere og produsente­r: Gratulerer med 20-årsjubilee­t. Takk for alt dere har skapt. Nordisk kvalitet er nå blitt en selvfølge. Runa Kvendseth, en av landets beste unge kokker, reagerte på denne måten da hun nylig så det nordiske kjøkkenman­ifest for aller første gang:

«Dette er jo dagens matlaging. Vi bare lever i det hver dag.»

 ?? ??
 ?? ?? NORD I BLIKKET: Blåskjell med vaktelegg.
NORD I BLIKKET: Blåskjell med vaktelegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway