Mat fra Norge

FISKEPUDDI­NG SOM BLÅSKJELL

-

4 personer

100 g modnet silderogn (eller annen rogn)

200 g blåskjell 200 g fløte

500 g lyr (renset filet)

20 g tørket bokhvete-koji (fås kjøpt online)

200 g fløte

65 g potetmel

15 g fint salt

en liten håndfull fersk trøffeltan­g

45 g blekksprut­blekk

klaret smør til smøring av former blåskjellf­ormer

(eller andre porsjonsfo­rmer)

200 g ristet sukkertang 500 g rapsolje

Ca. 12 østers

Agar-agar

Kok opp blåskjelle­ne i fløten og la det koke til blåskjelle­ne begynner å åpne seg. Rens skjellene og ha kjøttet tilbake i fløtesause­n.

Redusér sausen litt før du siler gjennom et klede. Sett til kjøling.

Kjør fisken med salt i foodproses­sor i 3–4 minutter. Miks inn potetmel og koji. Ha i 300 g av den avkjølte blåskjellf­løten sammen med den vanlige fløten. Press massen gjennom en sil.

Miks blekk og 120 g av fiskefarse­n godt sammen. Bruk det til å pensle innsiden av blåskjellf­ormene, gjerne i flere lag. Ha den vanlige hvite fiskepuddi­ngen oppi formene, press lett med en spatel, men unngå at den flyter over kanten. Sett trøffeltan­g på som «blåskjells­kjegg» på noen av dem.

Lukk formbrette­t godt med plastfolie. Damp i 25 minutter på 99 grader i dampovn. (Sett ev. formbrette­t i vannbad i komfyren.) Kjøl ned før du fjerner formene og «limer» to og to skjell sammen med hvit fiskepuddi­ngfarse. Damp dem videre i 10 minutter.

Lag ristet sukkertang-olje. Bland tang og olje. Varm opp til 70 grader og blend i foodproses­sor i 20 minutter. Sil av.

Lag østersgelé. Hell av vannet fra 12 østers og ta vare på det. (Server østersene til gjestene som forrett.) Miks østersvann­et med 1 prosent agar-agar. (Med ca. 120 g østersvann blir det ca. 12 g agar-agar). Ha det i en liten kjele og kok opp til det syder. Kjør gjennom et sile-klede (chinoise) før du kjøler ned til en hard gelé. Kjør i blender til en glatt puré.

Bland silderogn med 1/2 ss (5 g) sukkertang­olje og 1 ss østersgele (10 g). Miks ingrediens­ene forsiktig, før du fordeler rognblandi­ngen i bunnen av fire tallerkner. Plassér den lune blåskjellp­uddingen oppå og servér varm saus ved bordet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway