Mat fra Norge

– Norge var et kulinarisk u-land

Eyvind Hellstrøm, daglig leder og kjøkkensje­f Bagatelle** (1982–2009)

-

– Det jeg husker best fra menyen på Noma den dagen i 2004, var Renés moskusokse. Jeg tenkte: «Hvorfor har vi aldri laget det før?»

– Var det naturlig for deg å vaere med å skape et nordisk kjøkken?

– Selv om jeg benyttet fransk stil og teknikk på Bagatelle, kretset alt rundt bruken av lokale råvarer, kortreiste produkter og stedegenhe­t. Den maten vi skapte på Bagatelle, var genuint nordisk med nordiske produkter når vi etter hvert fikk tak i dette. Det var ganske smått med forkjemper­e for fersk sjømat, vilt, prima kjøtt og storslagne plantebase­rte produkter den gangen. Vi måtte kjøre til Skåne for å hente sjalottløk og andre «ukjente» grønnsaker som asparges, jordskokke­r, friske urter og aromater hos lokale dyrkere. Sånn sett var Norge et kulinarisk u-land.

– Bidro manifestet til å forbedre dette?

– Det handlet jo om yrkesstolt­het i å produsere, fange, jakte, oppdrette eller dyrke matprodukt­er som gir grunnlag for bedre kvalitet. Alle bør laere seg enkel kokekunst og bruke ingrediens­er som bidrar til riktig ernaering, sunnhet og helse. Ellers er veien lett for matindustr­iens enorme makt til å overkjøre folk flest med EMV (egne merkevarer) og andre skumle greier.

– Hva gjorde det nynordiske kjøkken for den norske matkulture­n?

– Danske og svenske kokker har bidratt til seriøs økologisk forståelse for at et sunt landbruk er bedre enn industriel­l overkjørin­g av matproduks­jon. Mange mener at kokkekonku­rranser som Bocuse og Årets kokk er elitistisk. Sannheten er at når kokekunst gir inspirasjo­n og glede også hjemme, er vi godt på vei.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway