Mat fra Norge

KAMSKJELL I SKJELL

-

4 personer

8 store, rå kamskjell

10 g tørket wakame

(japansk tang)

1 hodesalat

1 løk

1⁄2 gulrot

1 ss frisk timian

1 ss frisk estragon

2 ss olivenolje

2 ss soyasaus

2 mini-sitroner eller kumquat

1 dl innkokt kamskjellk­raft (kokes på kamskjellg­jellene) 50 g meierismør saft fra 1⁄2 sitron salt

Bløt wakame i kaldt vann i ca. 10 minutter. Kok salaten i saltet vann i 5 minutter, og avkjøl i kaldt vann. Press for vann og hakk den med kniv. Skjaer mini-sitron eller kumquat i tynne skiver og salt det lett.

Åpne de rå kamskjelle­ne og rens ut gjeller og magesekk. La gonaden (det hvite kjøttet) sitte fast i skjellene. Klipp av den oransje «korallen». Klipp bort den svarte magesekken og kast den. Kok en kraft på gjellene. For å lykkes med det, er det viktig at kamskjelle­ne er superfersk­e. Skyll gjellene i kaldt vann, la dem renne av og legg dem i en kasserolle med kaldt vann så det dekker. Finhakk løk og gulrot. Ha det i kasserolle­n sammen med frisk timian og estragon, og kok på middels varme i ca. 1 time. Sil av kraften og kok den inn til tykkere konsistens, tilsett soyasausen og pisk inn kaldt smør og sitronsaft. Hold sausen varm.

Kok korallene i saltet vann i 2 minutter og avkjøl i kaldt vann. Del dem deretter i mindre terninger.

Bland olivenolje og salt med den kokte salaten og fordel den i skjellene sammen med tang, korallkjøt­t og sitronskiv­er. Sett skjellene i ovnen på grillvarme, ca. 220 grader i 3–4 minutter til de er gjennomvar­me. Øs varm saus over skjellene og server umiddelbar­t. (Fra kokeboken «Hemmelighe­ter fra havet»)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway