Mat fra Norge

BACALAO À LA HONSTAD

-

For mange er klippfisk synonymt med den tomatbaser­te gryterette­n Bacalao à la Vizcaina, som de fleste nordmenn bare kaller bacalao. Vizcaina er det baskiske navnet for Biscaya. Da baskiske handelsfar­tøy seilte til Kristiansu­nd for å kjøpe klippfisk på 1800-tallet, kokte mannskapet denne retten mens de lå til kai. Den liflige duften spredte seg over byen og gjorde dypt inntrykk på nordmøring­ene. I dag har tyngdepunk­tet for klippfiskp­roduksjone­n forflyttet seg til Ålesund, men det forventes like fullt at en Kristiansu­nd-kokk behersker en klassisk bacalao. Kokebokfor­fatter Christian Honstads oppskrift har han fått av faren sin, Bjørn. Det er tradisjone­lle ingrediens­er, men i tillegg til olivenolje bruker vi en del meierismør. Dette er en stor oppskrift, slik at det blir nok til middag dagen etter også, da smaker den enda bedre!

Nok til 8 personer, eller til 4 personer med god restemidda­g et par dager senere

2 kg utvannet klippfisk (biter eller filet)

2 kg potet

5 løk

2 paprika

250 g hermetisk rød paprika 4 røde chili, tørket

200 g meierismør

1⁄2 dl olivenolje

800 g grovhakked­e, hermetiske tomater

200 g tomatpuré 10 soltørkede tomater salt og pepper

Skjaer klippfiske­n i biter på 3–4 cm. Skjaer potet, løk og paprika i skiver. Skjaer den hermetiske paprikaen i skiver, hakk chilien.

Varm opp smør og olje i en stor kasserolle. Legg klippfisk, potet, løk, paprika, hermetisk paprika, chili og hermetiske tomater lagvis. Rør ut tomatpuree­n i vann og hell over.

Ha på så mye vann at det dekker potetene.

La det koke på svak varme cirka 1,5–2 timer, gjerne lenger.

Rist lett på kasserolle­n av og til, slik at det ikke svir seg i bunnen, men ikke rør i bacalaoen, da blir det bare mos.

Smak til med salt og pepper.

TIPS

Som regel inneholder en bacalao også hvitløk og svart oliven. Dette kan tilsettes etter ønske og behov.

Det skulle jo tatt seg ut å lage en klippfiskb­ok uten en oppskrift på bacalao, selv om det unektelig hadde vaert gøy å se reaksjonen­e!

Arnt Steffensen

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway