Mat fra Norge

India og Norge passer sammen

-

DET VAR I 1963 at den første kinesiske restaurant­en åpnet her i landet, på Bislet i Oslo. I tiårene etter fikk så godt som hvert tettsted i Norge sin kinarestau­rant, mens det de siste 30 årene er indiske spisestede­r som har poppet opp landet rundt. En av pionérene var Restaurant Mother India i sentrum av Kristiansa­nd, der daglig leder Sarita Sehjpal i 1994 ble satt til å skrelle løk. De indiske kokkene behandlet henne som andre laerlinger. Nå er hun ute med sin andre indiske kokebok, «Saritas kjøkken».

Ingen skumle ingrediens­er

Nordmenn trykker det asiatiske kjøkken til sitt bryst, men vi er gjerne skeptiske til å prøve å lage den velsmakend­e maten hjemme. Sarita Sehjpal ønsker å bryte ned denne barrieren (fra før er hun kjent som produsent av indiske ferdigrett­er), med oppskrifte­r som er både nøyaktige, enkle og grundig forklart. Og det er ingen grunn til å la seg skremme av «umulige» ingrediens­er.

En av mine favorittre­tter i denne boken er pork vindaloo, som krever at du har tilgang til friske korianderb­lader. Resten er selvfølgel­igheter som svinekjøtt, kokende vann, løk, tomater, olje, tomatpuré, sukker osv. Sausen, den som gir denne retten en litt hissig smak, består stort sett av krydder som du bruker i julebakste­n og i det norske hverdagskj­økkenet. Det eneste du kanskje mangler, er et par timer til overs. Ta deg tid!

Det indiske kjøkken er dessuten som skapt for en fiskerik nasjon som Norge. I Sarita Sehjpals bok kommer det oppskrifte­r med sjømat på rekke og rad. Vi laerer bl.a. å lage en krydret lakseburge­r, og oppskrifte­n på grillet fisk på indisk vis er skreddersy­dd for sommerens billige og bitevillig­e makrell. Reker i krydret aromatisk rispanne har slektskap med spansk paella og italiensk risotto.

Eller er du mer glad i kylling og lam? Da kan du meske deg med den deilige gryterette­n butter chicken, med en godt krydret saus av fløte og tomat. Kanskje foretrekke­r du å sette en gryte med indisk «fårikål» på bordet, der lammekjøtt­et har fått kose seg i en liflig krydret tomatbaser­t saus.

Det indiske kjøkken er ikke minst en gave til vegetarian­ere, eller oss som bare er ekstra glade i plantebase­rt kost med mye smak. Poteter i flere former er en gjenganger på indiske bord, og helstekt blomkål som er marinert med tandoori-pasta, får den ganske trauste grønnsaken til å rope «fest!»

 ?? ?? SARITAS INDISKE KJØKKEN
Sarita Sehjpal
232 sider
449 kroner
J. M. Stenersens Forlag
SARITAS INDISKE KJØKKEN Sarita Sehjpal 232 sider 449 kroner J. M. Stenersens Forlag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway