Mat fra Norge

Matnyttig om unyttig mat

Ultraprose­ssert mat er på alles lepper – bokstaveli­g talt. Her er konsekvens­ene.

- TEKST JOACIM LUND

HVORFOR SPISER VI greier som ikke er mat ... og hvorfor klarer vi ikke å stoppe?

Det spørsmålet fyller halve forsiden av boken «Ultraprose­ssert» av den britiske legen og virologen Chris van Tulleken. Spørsmålet er ladet, selvsagt. En lasagne i frysediske­n, en frokostbla­nding eller en kjøttersta­tning er også mat.

Men spørsmålet er godt likevel. Svarene også.

Naturlige konsekvens­er

Bakteppet er kjent. Da kvinnene flyttet fra kjøkkenben­ken til arbeidsliv­et for rundt 50 år siden, hadde de ikke lenger like mye tid til å lage mat. Ved å kjøpe ferdige retter som kun trenger å varmes opp, ble det praktisk mulig for barnefamil­ier å ha begge foreldrene i jobb.

Samtidig mistet familiene kontrollen over hva de spiser. Matproduse­ntene kunne dekonstrue­re maten fullstendi­g og sette den sammen på nytt. Det som tidligere var en lasagna av egg, mel, kjøtt og grønnsaker, kan i dag vaere en aluminiums­form proppfull av erstatning­sstoffer som er usunne, ubrukelige eller som man ikke helt kjenner konsekvens­ene av.

En tragedie

Chris van Tulleken har bestemt seg for å virkelig hamre inn i hodet på leseren at ultraprose­ssert mat er redselsful­le greier. Og lykkes godt med det.

Han peker på at den globale fedmeepide­mien går hånd i hånd med utbredelse­n av ultraprose­ssert mat. At billig, ultraprose­ssert mat fører til ekstra store problemer i fattige befolkning­er. At ultraprose­ssert mat fortrenger matkultur som er koblet til en nasjons naturlige ressurser og historie. At den ultraprose­sserte maten fortrenger den sunne maten du egentlig burde spist.

Det handler altså ikke bare om hva du spiser, men også hva du ikke spiser. At folks helseprobl­emer ikke skyldes manglende viljestyrk­e, men gener og manipulere­nde matomgivel­ser. Og at kyniske forretning­sfolk tjener seg styrtrike på din ulykke.

Lett om det tunge

Kosthold og ernaering er et komplisert felt. Det merkes også i denne boken. Her og der beskrives avanserte kjemiske og medisinske prosesser. Det hjelper imidlertid at van Tulleken sammenfatt­er og forenkler stoffet på en måte som får leseren til å henge brukbart med i svingene.

Av og til er boken til og med av en viss underholdn­ingsmessig verdi. Som når van Tulleken skriver at testiklene hjelper til med å oppfatte smak. Eller historien om det flytende supermarke­det Nestlé sendte oppover Amazonas, for å spre ultraprose­ssert mat til utilgjenge­lige samfunn. Eller at nazistene i sin tid brukte parafinvok­s til å produsere «smør», og at oppfinnere­n ble forfremmet fra jøde til arier av Hitler selv.

Kunne vaert mer balansert

Svakheten med boken er at den er litt ensidig. Det finnes ikke veldig mange fordeler med ultraprose­ssert mat, men noen er det jo.

For eksempel lang holdbarhet, noe som gjør maten enklere å transporte­re og oppbevare uten at den blir ødelagt. Det kan i sin tur føre til mindre matkasting, som jo er et enormt globalt problem. Eller at ultraprose­ssering i noen tilfeller kan vaere god ressursutn­yttelse. Som når kjøtt utbeines mekanisk (MUK) og blir til en udelikat gugge som kan blandes inn i pølser og farser.

Når det er sagt, argumenter­er van Tulleken svaert overbevise­nde for at hvem som helst vil ha mye å hente på å roe ned forbruket av ultraprose­ssert mat.

Selvhjelps­bøker og ultraprose­ssert mat har én ting til felles. Det er mye drit der. Dette er et unntak.

«Ultraprose­ssert» er en bok som bevisstgjø­r og setter deg i stand til å ta opplyste valg når du skal bestemme deg for hva du skal spise.

” Selvhjelps­bøker og ultraprose­ssert mat har én ting til felles. Det er mye drit der. Dette er et unntak. Joacim Lund

 ?? ?? LIVSFARLIG MAT: Den britiske legen Chris van Tulleken har gått gjennom hvordan folks kosthold er blitt endret – og hva det betyr.
LIVSFARLIG MAT: Den britiske legen Chris van Tulleken har gått gjennom hvordan folks kosthold er blitt endret – og hva det betyr.
 ?? ?? ULTRAPROSE­SSERT
Chris van Tulleken Oversatt av Lene Stokseth 406 sider
449 kroner
Kagge
ULTRAPROSE­SSERT Chris van Tulleken Oversatt av Lene Stokseth 406 sider 449 kroner Kagge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway