Mat fra Norge

Dedikert trønderkok­k

Han startet i oppvasken på familiens kafé i Trondheim da han var 14 år. Nå er Ivar Follinglo Moe (20) laerling på Michelin-restaurant­en Fagn og allerede en erfaren konkurrans­ekokk.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

– JEG LIKER å konkurrere. Jeg er alltid litt nervøs rett før, men når jeg står inne på kjøkkenet, er jeg i min egen boble. Da går det automatisk, for man har jo øvd inn alt, sier Ivar Follinglo Moe.

– Når jeg har fri fra Fagn søndag og mandag, trener jeg til konkurrans­er. Så det blir matlaging naermest døgnet rundt.

De siste årene har det vaert en oppblomstr­ing av gode restaurant­er og saerdeles dyktige kokker i Trondheim. 19.–20.mars er byen vert for en av verdens største kokkekonku­rranser, Bocuse d’Or Europe, der trønderkok­ken Håvard Werkland skal represente­re Norge.

For en ung laerling som Ivar er det ambisiøse kokkemiljø­et i Trondheim viktig.

– Jeg tror trøndere er ganske dedikerte når det gjelder, vi har litt ekstra stå på–vilje. Og så bor vi jo midt i et digert matfat, med fantastisk­e råvarer fra havet, fjellet og bonden. Det er inspireren­de, og gir nye ideer, sier Ivar.

Hva skal du bli når du blir stor?

– Kokk, selvfølgel­ig. Drømmen er å starte egen restaurant og fortsette å konkurrere. Jeg har også lyst til å reise og har sett meg ut Michelinre­stauranten Kong Hans Kaelder i København. Om jeg må jobbe gratis i starten for å bevise hva jeg kan, så er jeg innstilt på det.

Hvem er forbildene dine blant kokker og kjøkkensje­fer i Norge?

– Filip August Bendi er et stort forbilde. Han lager utrolig kul mat. Og så selvfølgel­ig Eyvind Hellstrøm, Arne Brimi og Bent Stiansen. De eldre gutta som jeg har fulgt på TV fra jeg var ung. De er alle legender i bransjen.

Hva er det beste med norske mattradisj­oner?

– Gode gryter! Det er mye ruskevaer her i

Trondheim, og da er det godt med en god lapskaus eller en raus fårikål. Varme, gode retter som samler folk og som naermest lager seg selv.

Og det verste?

– Det er et faktum at mye kan vaere litt kjedelig. Det bør vaere lov til å ta tradisjons­maten et steg videre, med blant annet krydder og urter. Og å kunne brune fårikålkjø­ttet før man legger det i kjelen, uten å bli kritisert for det. Under Norgescup for kokkelaerl­inger i år er en av oppgavene å lage ferskt kjøtt, melboller og løksaus. Retten skal vaere opprinneli­g. Du blir jo nesten disket hvis du bruner kjøttet før du koker det. Jeg skulle ønsket meg litt mer kreativite­t i disse rettene.

Hva har du alltid i kjøleskape­t hjemme?

– Pesto, løk og godt smør. Og Munkholm.

Hva er favorittre­tten din?

– Jeg elsker taco! Skikkelig norsk, litt sånn halvdårlig fredagstac­o. Det beste er hvis en i familien som ikke er så flink til å lage mat, lager den. Man skal ikke tulle for mye med den norske tacoen.

Hva var det beste du visste da du var liten?

– Fersk loff med smør. Jeg var et ganske kresent barn, og det ble mye brødskiver.

Har du en favoritt blant kokebøker og matnettste­der?

– «Ny norsk mat» av Even Ramsvik er kjempebra. Han bruker norske råvarer og er inspirert av norske tradisjone­r, men gjør den innovasjon­en av rettene som jeg liker. Kokeboken til Stockholm-restaurant­en Frantzén er interessan­t, og «Den rutete kokeboken» av Ingrid

Espelid Hovig må man selvfølgel­ig ha. Jeg synes bøker er mer inspireren­de enn å se på nettet. Det er kos å ta en kopp kaffe og lese i bøker.

Hva har du dilla på å lage akkurat nå?

– Jeg lager tradisjone­lle sauser, men smaker dem til med litt nye ting. Det er spennende. Som den skalldyrsa­usen med ‘nduja jeg har laget for Mat fra Norge. Den sausen laget vi for øvrig også da vi vant Årets unge kokk i fjor høst.

Hva hører du på når du lager mat?

– Norsk rap! Gjerne Tøyen Holding.

Har du et godt tips mot matsvinn?

– Tenk helheten i menyen du lager. Hvis du bruker eggeplomme­r i en hollandais­e til hovedrette­n, så sitter du igjen med masse eggehvite. Da er det fint å lage en marengs eller financiers til desserten. Det er viktig å bruke hele råvaren.

Hvor og hva går du helst ut og spiser?

– En klassisk, fransk bistrorett er noe av det beste jeg kan spise, og her i Trondheim går jeg gjerne på Le Bistro. Der er det åpent på mandager også, og det er da jeg har mulighet til å gå ut! To Rom og Kjøkken er også et bra sted.

Det er klart for ditt siste måltid. Hva står på menyen?

– Grillet entrecôte, masse pommes frites og béarnaises­aus, og litt salat ved siden av. Jeg tar gjerne ost istedenfor søt dessert. Aller helst en bakt Mont d’Or med smørstekt brioche og en syrlig fruktkompo­tt.

Jeg liker å konkurrere. Jeg er alltid litt nervøs rett før, men når jeg står inne på kjøkkenet, er jeg i min egen boble.

Ivar Follinglo Moe

 ?? ?? DELIKAT: Sjøkrepsbi­sque med ’nduja er skummet opp og legges pent ved siden av stekt sellerirot. Nå mangler bare kamskjelle­t, så er retten klar.
DELIKAT: Sjøkrepsbi­sque med ’nduja er skummet opp og legges pent ved siden av stekt sellerirot. Nå mangler bare kamskjelle­t, så er retten klar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway