Mat fra Norge

STEKT ANDEBRYST, bakte gulbeter, grillet delikatess­eløk og andesaus med rødvin og sichuanpep­per

«And er en råvare jeg er veldig glad i og jobber mye med på Fagn»

-

2 andebryst (ca. 300 g pr. bryst) smør til steking salt

2–3 gulbeter

4 delikatess­eløk

100 g grønnkål

Andebryste­t renskjaere­s og snittes.

Bruk en skarp kniv og snitt renner i skinnsiden på brystet, men pass på at du ikke skjaerer ned i kjøttet.

Start med kald stekepanne, legg brystet med skinnsiden ned og stek i tørr panne på medium varme til skinnet er sprøtt. Fettet smelter under stekingen. Snu, og ha i rikelig med smør og gjerne en kvist timian. Stek videre et par minutter mens du øser over smøret.

Legg andebryste­ne med skinnsiden opp i ildfast form, og stek videre i ovn på 160 grader til en kjernetemp­eratur på 55–56 grader.

La brystet hvile før du kutter det i skiver. Dryss over litt flaksalt før servering.

Gulbetene bakes hele på 180 grader til de er møre. Skrelles etterpå. Delikatess­eløken deles på langs og grilles på én side.

Grønnkålen stekes kjapt på høy varme i litt olje og smør. Dryss over litt salt til slutt.

ANDESAUS

1 kg andeskrog

2 dl rødvin ca. 1 l kyllingkra­ft litt avskjaer fra løk, selleri eller gulrot sichuanpep­per sherryeddi­k salt

Brun andeskroge­ne og legg i en gryte. Hell over rødvin, og reduser nesten helt inn. Hell over kyllingkra­ft til det dekker skrogene. Har du noe avskjaer fra løk, selleri eller gulrot er det også godt å bruke!

Kok kraften på lav varme i ca. 8 timer. Sil av og reduser til ønsket konsistens. Smak til med sichuanpep­per, litt sherryeddi­k og salt.

Det bør vaere lov til å ta tradisjons­maten et steg videre, med blant annet krydder og urter. Og å kunne brune fårikålkjø­ttet før man legger det i kjelen.

Ivar Follinglo Moe

 ?? ?? LITT EKSTRA: Andebryste­t får god behandling i pannen, og kokken øser over masse brusende smør. Da blir det meste ekstra godt.
LITT EKSTRA: Andebryste­t får god behandling i pannen, og kokken øser over masse brusende smør. Da blir det meste ekstra godt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway