Mat fra Norge

HYRDESTUND

-

4 personer

800 gram lammekjøtt­deig 2 store, gule løk

2 ss tomatpure

1 boks knuste tomater

½ l porterøl

½ liter kraft eller buljong av lam, okse eller grønnsaker bergmynte (fersk oregano)

Bruk en stekepanne eller gryte med stor bunn. Begynn med litt olje og la tomatpuree­n karamellis­eres til den begynner å bli svart. Tilsett kjøttdeige­n og la den steke til vannet er fordampet. Kutt løken i små terninger og brun den sammen med kjøttdeige­n. Tilsett først det mørke ølet og la det koke inn. Deretter kan du fylle på med kraft og knuste tomater. La det meste av vaesken koke inn, dette skal bli en grateng, ikke en suppe. Det går også an å drysse et par teskjeer mel over mens du rører for å få det til å samle seg. Når den virker ferdig, smak til med salt og pepper, fyll massen i en form og spar plass til et lag stappe på toppen. La det hele hvile og kjøle seg en stund, da blir det enklere å dandere stappen.

POTETMOS

8 store poteter

1 stor knoll jordskokk 1 stor persillero­t

1 beger matfløte 2 eggeplomme­r

200 gram revet hvit geitost

Del persillero­ten i to. Den ene halvdelen kuttes i små terninger som kokes møre i lettsaltet vann og settes til side. Skrell og kutt poteter, jordskokk og den andre halvdelen av persillero­ten i terninger. Kok bitene i saltet vann et kvarters tid, til de er skikkelig møre. Sil av. Mos dem gjennom en potetpress­e eller med en potetstapp­er i gryten. Unngå å bruke stavmikser, da kan mosen få en klebrig konsistens. Tilsett fløten og den revne osten mens du rører hardt, og avslutt med eggeplomme­ne. Smak til stappen med salt.

Legg et lag med terninger av persillero­t oppå kjøttbland­ingen. Legg et lag stappe på toppen. Blir det noe til overs, kan du bruke det til bangers and mash en av de neste dagene.

Bruk en våt smørkniv til å smøre stappen utover, da fester den seg ikke til kniven. Bruk gjerne den samme kniven til å presse et mønster ned i stappen, det ser bra ut når paien er ferdig stekt. Dryss litt ost over og stek paien på 190 grader i 20–30 minutter.

 ?? ??
 ?? ?? RESTEMAT: En god shepherd’s pie kan lages med ulike råvarer – også grønnsaker i kjøleskape­t du gjerne skulle brukt opp.
RESTEMAT: En god shepherd’s pie kan lages med ulike råvarer – også grønnsaker i kjøleskape­t du gjerne skulle brukt opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway